Glastuinbouw.
Glastuinbouw. (Foto: aangeleverd)

Innovaties bieden oplossing

REGIO - "Innovaties binnen de agrarische sector geven antwoord op het klimaatprobleem. De agrarische sector moet dus groeien!"

Voor de agrarische sector ligt een grote opgave om meer te doen met minder en zorgvuldig om te gaan met de beschikbare grondstof en de toenemende vraag om voedsel. Door ontwikkeling in klimaat, regelgeving en kennis neemt het belang van innovatie en duurzame landbouw toe.

Neem bijvoorbeeld de glastuinbouwsector: zij neemt verantwoordelijkheid, ook als het gaat om het klimaat. De sector verbruikt 58% minder fossiele brandstoffen per eenheid product dan in 1990. De CO2 emissie daalde met 30% waarvan één derde als gevolg van energiebesparing. De glastuinbouw sector heeft als ambitie in 2020 in nieuw te bouwen kassen, netto zonder de inzet van fossiele energie, op economische rendabele wijze geteeld kan worden. De sector zet in op een volledig klimaatneutrale en economische rendabele energie voorziening in 2040. Dit kan alleen niet zonder de steun van de overheid!

Daarnaast staat bodemdaling en CO2-uitstoot hoog op de agenda bij de agrarische organisaties. De ambitie van de sector is om in 2050 de bodemdaling in veenweidegebieden met tenminste 50% te reduceren door middel van innovatieve technieken. Deze technieken zijn volop in ontwikkeling, alle opties worden hierbij opengehouden. Een krachtige samenwerking tussen ondernemer, waterschap en provincie is van grootbelang in het aangaan van gebiedsprocessen. Uitvoering en initiatief van onderaf, behoud van de agrarische functie en economische status en toekomstperspectief moeten centraal staan.