Becoming Astrid in Filmtheater De Luxe

SCHAGEN - Filmtheater De Luxe vertoont donderdag 28 maart en vrijdag 29 maart de film Becoming Astrid in het Scagontheater in M18 aan Torenstraat 1B in Schagen. Vrijdagavond 29 maart is de film Shoplifters om 20.00 uur te zien. Kaartverkoop via de webshop op www.filmtheaterdeluxe.nl of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens - als de zaal niet uitverkocht is - op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 9, - euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open een uur voor aanvang

Beroemde schrijfster

Becoming Astrid draait donderdag 28 maart om 20.00 uur en vrijdag 29 maart om 14.00 uur. Deze film gaat over de jonge jaren en de tienerzwangerschap van de beroemde schrijfster Astrid Lindgren.

Brieven

De film opent met een korte scène waarin Astrid Lindgren op haar verjaardag brieven leest van jonge fans van over de hele wereld. In één van die brieven wordt de vraag gesteld: "Hoe kunt u zo goed schrijven over kind zijn, terwijl u dat zelf al zolang niet meer bent"? Die vraag wordt beantwoord in Becoming Astrid. Ze had boeken als Pipi Langkous en Ronja de Roversdochter, waarmee ze later zo beroemd zou worden, nog niet geschreven.

Levenslustige tiener

Becoming Astrid toont de jonge Astrid als levenslustige tiener en een gebeurtenis die haar zou beïnvloeden in haar verdere leven. Ze krijgt een baantje bij de lokale krant in Vimmersby, krijgt een verhouding met de hoofdredacteur en raakt zwanger. Dat was een schande in de jaren twintig van het godsdienstige Zweden.

Wat is familie?

Shoplifters is vrijdag 29 maart te zien om 20.00 uur: Shoplifters, Winnaar Beste Film in Cannes, Oscar nominatie voor beste niet-Engelstalige film. Kore-Eda Hirokazu stelt de vraag: "Wat is familie?" Regisseur Kore-Eda Hirokazu wordt gezien als een scherp observator van familieverhoudingen.

Klein pensioentje

Zijn personages berusten in hun situatie. Maar wat houdt ze dan bij elkaar? In Shoplifters wonen Nobuyo en haar man Osamu aan de rand van Tokio met hun zoontje Shota, met Aki, de zus van Nobuyo en oma Hastsue. Ze overleven dankzij het kleine pensioentje van oma en met dat wat de jongsten met winkeldiefstal binnenbrengen.

Gelukkig

Hier leven vijf mensen op een paar vierkante meter. Ze hebben het niet breed, maar zijn gelukkig.

Onder de littekens

Op een avond vinden ze op straat Juri, een jong meisje dat van huis is weggelopen en onder de littekens zit. Ze nemen haar op in hun gezin. Is hier sprake van redden of ontvoeren of allebei? Shoplifters is delicaat verfilmd en stelt cruciale vragen over onze meest intieme verhoudingen.

Nieuws

Meer filmnieuws? Kijk op www.filmtheaterdeluxe.nl of volg Filmtheater De Luxe op Facebook.com/FilmtheaterDeLuxe of op Twitter.com/TheaterDeLuxe