Willem Keesom en Jack Hogervorst:
Willem Keesom en Jack Hogervorst: "De Paasveetentoonstelling is een grote logistieke operatie. Dat moet je niet onderschatten." (Foto: Jolanda Jacobs Fotografie)

'Het wordt gewoon weer een topjaar'

SCHAGEN - Voorzitter Willem Keesom en vicevoorzitter Jack Hogervorst weten het zeker: de populariteit van de Paasveetentoonstelling rond de Grote Kerk in Schagen is ongekend groot. Dit jaar rekenen de bestuursleden op zo'n 150 dieren van vijftig inzenders. "Het wordt gewoon weer een topjaar!"

Door: Annemarie Gerbrandy

Kijken uit naar Paasvee 2019

De opening van de 121ste Paasveetentoonstelling wordt woensdag 10 april verricht door Willemien Koning-Hoeve. Koning heeft samen met haar man en zoon een melkveebedrijf in Oudkarspel. Zij is lid van de CDA-fractie van Provinciale Staten, voorzitter van LTO Vrouw & Bedrijf en voorzitter van de Copa-Cogeca. "Ik vind het ontzettend leuk dat ik de Paasvee mag openen. Als Statenlid van Noord-Holland ben ik trots op onze boeren en boerinnen die ons van kwalitatief hoogwaardig voedsel voorzien en zorgen voor een mooi landschap", vertelt zij.

Ook in een 'naolympisch' jaar is de belangstelling voor de Paasvee groot, zegt voorzitter Willem Keesom, doelend op het huidige evenement na het jubileumjaar van 2018. "Hoewel de dikbillenfokkerij een hobbyfokkerij is, zijn de deelnemers zeer betrokken bij de Paasveetentoonstelling. Tijdens de jaarvergadering waren er vijftig mensen aanwezig. De deelnemers vinden het gezellig om met elkaar na te zitten, want de vergadering zelf is een formaliteit. We zien dat dikbilfokkers net zoveel passie voor fokkerij hebben als hun collega's met melkkoeien."

De bestuursleden verwachten rond de 150 dieren op de Paasvee. "Het wordt weer een topjaar", weet vicevoorzitter Jack Hogervorst. "Zeven jaar geleden moesten we er hard aan trekken en hoopten we op honderd dieren; nu moeten deelnemers zich op tijd aanmelden, anders is het vol. We willen niemand teleurstellen." De Paasveetentoonstelling is een grote logistieke operatie, zegt hij. "Dat moet je niet onderschatten. De dieren moeten aangevoerd, gewassen en geshowd worden, maar op een gegeven moment moeten ze ook allemaal weer naar huis. De Schager Markt moet om twee uur 's middags leeg zijn. Dat vraagt om een strakke planning."

De populariteit van het dikbilevenement zit 'm in meerdere dingen. Vroeger waren er diverse Paasveetentoonstellingen in Nederland, nu kunnen fokkers en mesters alleen nog in Schagen en Rhenen terecht, vertelt Keesom. Verder vinden de deelnemers de keuring in Schagen zeer goed georganiseerd, hoort de voorzitter regelmatig. Ook de publieke belangstelling is groot. "Er komt een hoop volk op de Paasvee af. Dat heeft een positieve uitstraling op de keuring." De combinatie met de kleindierenshow, de kraampjesmarkt, de mechanisatiebeurs en de oldtimers maakt de Paasvee tot een breed evenement, vindt Keesom. "Je kunt er een compleet dagje uit van maken."

Vier keuringsringen

De dikbillen worden dit jaar in vier in plaats van drie ringen gekeurd, om de keuring te versnellen. De veekeuring staat dit jaar onder leiding van een deskundige internationale jury. Er staat altijd veel op het spel, weet Hogervorst. "Er is veel geld mee gemoeid. De Paasvee is een stukje reclame voor je bedrijf, iedereen neemt topbeesten mee. De verschillen zijn heel klein, het is altijd weer spannend wie kampioen wordt." De inzenders komen uit heel Nederland, maar ook uit Groot-Brittanniƫ. Slager Anthony Kitson, met slagerijen in Northallerton, Stockton en Hutton Rudby, komt sinds enkele jaren naar Schagen met een dier dat hij in Nederland koopt. Hogervorst: "Het zou leuk zijn als hij ook eens kampioen wordt."

Het streven van het Paasveebestuur is om de Paasveetentoonstelling te allen tijde in de benen te houden. Ondanks alle wet- en regelgeving zijn fokkers en mesters nog steeds enthousiast, zegt Keesom. "We vergoeden alle kosten." Het evenement heeft nog geen veterinaire status, zoals dat gewoon is bij veel rundveekeuringen in Nederland, maar volgens Keesom is dat een kwestie van tijd. "Als de vleesveebedrijven in de nabije toekomst IBR- en BVD-vrij moeten zijn, gaat de Paasvee vanzelf in die status mee."

Het bestuur werd onlangs verrast door de vondst van een catalogus van ruim honderd jaar oud, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Paasveetentoonstelling. Een klokgaaf exemplaar, aldus Hogervorst. "Een prachtig boekje met harde kaft. Daar hebben we nu geen geld meer voor", lacht hij.

Afbeelding