Monique de Geus van Boerderij de Geus.
Monique de Geus van Boerderij de Geus. (Foto: Jolanda Jacobs Fotografie)

Veehoudster Monique de Geus: Feestbeest op Paasvee

DRIEHUIZEN - Op boerderij De Geus in Driehuizen werken vader Dick (80) en dochter Monique (52) samen in het familiebedrijf dat bestaat uit een veehouderij en een fokkerij. In totaal zorgen zij voor zo'n 65 runderen en ongeveer veertig schapen. Daarnaast heeft Monique gemiddeld zes eigen paarden en pony's op stal staan, geeft zij aan jeugd in de omgeving ponyrijles en is zij al dertig jaar de organisator van de Landbouwdag in Alkmaar.

Door: Yvonne Bosman

Traditie met jongvee roodbont

Dick en Monique kijken elk jaar uit naar Paasvee Schagen. De traditie van veehouderij De Geus is om met jongvee roodbont deel te nemen aan dit grootse evenement. Dit jaar doen zij mee met een stierkalf babyvee en een pink in de categorie vrouwelijk jongvee. Vorig jaar werden zij kampioen met een kuikalf in de categorie roodbont vrouwelijk babyvee en reserve kampioen met een roodbont pink. Bijna jaarlijks hoort de inzending van veehouderij De Geus bij de kampioenen.

Drie keer kampioen en reserve kampioen

In de vorige eeuw namen alle kampioenen van elke Paasveetentoonstelling in het land deel aan de finale Paasveetentoonstelling in Den Bosch. Monique is drie jaar met een kampioen naar Den Bosch geweest, waar zij één keer reserve kampioen is geworden met een kuikalf in de categorie vrouwelijk babyvee. Deze traditie verdween toen rond de eeuwwisseling van de ongeveer zeven Paasveetentoonstellingen die in het land werden gehouden nog twee overbleven, die in Schagen en Rhenen.

Liefde voor het vak en Paasveetentoonstelling

Met veel zorg, aandacht en gevoel voor de individuele dieren is Monique dagelijks op de boerderij aan het werk. Zij heeft de liefde van het boerenleven van haar ouders geërfd. Haar moeder meldde haar op de lagere school, zelfs ook nog toen zij op de detailhandelsschool zat, elk jaar met Paasvee en met de Landbouwdag ziek. Een dag later lazen de leraren in de krant dat zij een van de kampioenen was geworden!

Competitie-element aantrekkelijk

Monique vindt het competitie-element van de keuringen aantrekkelijk. De ontmoeting van branchegenoten, de vergelijking met andermans topvee, het juryoordeel én het feesten na de bekendmaking van de kampioenen maken dat zij Paasvee niet zou willen missen!

Vee op stap

Elk jaar is het weer spannend hoeveel veehouders deelnemen aan Paasvee en hoe groot de inzendingen zijn. Hetzelfde geldt voor de Landbouwdag in Alkmaar. Een inzending kost per dier al gauw een paar honderd euro. De regelgeving is aangescherpt en dat betekent dat als vee op stap is geweest er binnen een maand een herkeuring door de veearts moet plaatsvinden om te kunnen blijven voldoen aan de status van de veehouderij. Toch is het belangrijk dat deze agrarische evenementen als publiekstrekker blijven bestaan en dat veehouders deze in stand houden ten faveure van het imago van de branche.

Kijkje op de boerderij

Bij veehouderij De Geus mogen de runderen hun horens behouden en er lopen dubbeldoelkoeien rond. Dit zijn dikbillen, vleeskoeien bestemd voor de slacht, die ook melk geven en voor de fokkerij geschikt zijn. Vaak blijft het kalf van een dikbil in de stal bij zijn moeder om gezoogd te worden en lopen zij later samen in de wei.

Tussen al het roodbont staan ook een aantal zwartbonte koeien, nazaten van melkkoe Annie die zestien jaar is geworden. Deze moederkoe heeft tot het laatst goed melk gegeven. Annie liep altijd op het erf rond het huis waardoor de familie er geen afstand van kon doen.

Afbeelding