Dick Wever: “Na Pasen kijken we alweer uit naar de volgende Paasvee!”
Dick Wever: “Na Pasen kijken we alweer uit naar de volgende Paasvee!” (Foto: Vincent de Vries Rodi Media)

50 jaar G. van Dalen's vleescentrale

SCHAGEN - In het jubileumjaar van G. van Dalen's vleescentrale is de Paasvee inzending van dikbillen en fokvee het dubbele van in voorgaande jaren. In 2019 doet directeur Dick Wever mee met twaalf dikbillen, waaronder een koe met stierkalf en een roodbonte stier. Het zou prachtig zijn als hij dit jubileumjaar met zijn inzending in de prijzen valt.

Door: Yvonne Bosman

Paasvee, steun in de rug voor de veehouderij

Dick Wever aast op de prijs 'Mooiste dier van Paasvee 2019'. Deze prijs ontbreekt nog in zijn prijzenkast. In 2012 is hij Algemeen Kampioen Slachtvee Vrouwelijk Witblauw geworden, samen met zijn toenmalige directeur van G. van Dalen's vleescentrale Rob Zutt.

Van vader op zoon

Als slagerszoon kan Dick Wever met recht een jongen van vlees en bloed worden genoemd. Zijn vader had een slagerij in Waarland. Hij kocht zelf zijn slachtvee bij de boeren in de omgeving. Dick mocht vaak met hem mee en als dan de koop met handjeklap was besloten, kreeg hij het zegegeld, ook wel gunningsgeld genoemd. Zo leerde Dick om vee goed te bekijken, te bevoelen en te beoordelen. Hij ging ook met zijn vader mee naar Slachtplaats Schagen. In Schagen wordt nu alleen nog rundvee geslacht bij G. van Dalen's vleescentrale.

Dick zijn hele jeugd stond in het teken van vee en vlees. Een schoolvriend van hem was een boerenzoon met wie hij koeien ging schatten. Vaak schatte Dick als beste het gewicht van een koe. De prijs was een kratje pils!

Langzamerhand veranderde zijn interesse in zijn vaders ambacht in passie voor vee en vlees. Na de havo wilde Dick verder leren voor kok of slager, maar twijfelde welk vak hij zou kiezen. In dat jaar werd de slagersopleiding uitgebreid met het vak 'Vers breed', wat inhield dat er binnen de slagersopleiding aandacht besteed werd aan brood, groente en fruit, vlees en wild en gevogelte. De keus voor de slagersopleiding was snel gemaakt.

Dick zijn leergierigheid was zo groot dat hij bij veel verschillende bedrijven stage wilde lopen. Bij Van der Ven, nu Sligro in Alkmaar, heeft hij op alle versafdelingen gewerkt. Hij liep stage bij supermarkten en bij grote en kleine slachterijen en slagers. Bij de vooraanstaande slager Hergo in Amsterdam Oud-Zuid was hij de BBQ kok voor menig feestje met BN-ers.

Carrièrestappen

Gilles van Dalen had in 2000 zijn bedrijf verkocht aan Rob Zutt. In 2007 overleed plotseling de chef worstmakerij. Allrounder Dick Wever werd gevraagd om chef te worden wat hij twee jaar heeft gedaan. In 2009 gaf hij aan dat hij meer ambitie in het slagersvak had en een jaar later kocht hij zich in bij G. van Dalen's vleescentrale. Binnen vijf jaar was hij de trotse directeur eigenaar van dit ambachtelijk vleesbedrijf dat ruim 2.300 ton kwaliteitsvlees per jaar verwerkt.

De inzending

Dick Wever koopt jaarlijks zijn dikbillen bij vaste mesters. Dit zijn Paul van Driesen in Zeeland, Landbouwbedrijf Cleven in Limburg en in de buurt De Keins en Marnix Knetemann. Strijden om de prijzen doet Dick met vijf zwartbonte en vier witblauwe koeien, een roodbonte stier en een witblauwe koe met stierkalf. De jury kan onder andere door het voelen van de dikte van het vlees op de ribben en aan de positie van de staart zien wat de verhouding tussen vet en spieren is en kan daardoor de kwantiteit en kwaliteit van het vlees goed inschatten.

Paasvee is en blijft een vakbeurs waar het publiek van mag meegenieten. Veel veemarkten zijn verdwenen en dat maakt het er voor de veeboeren en slagers niet gemakkelijker op om het vak te promoten. Paasvee Schagen is dan ook een uithangbord voor de hele vleesbranche. Het evenement is een steun in de rug voor de veehouders die met veel zorg, dierenliefde en passie voor hun koeien zorgen.