Keurslager Arie Klaver doet mee aan de Paasveetentoonstelling met eigen runderen uit de Keinse in Schagen.
Keurslager Arie Klaver doet mee aan de Paasveetentoonstelling met eigen runderen uit de Keinse in Schagen. (Foto: Vincent de Vries)

Klaver Rund levert duurzaam, mooi en ambachtelijk streekproduct

SCHAGEN – Bij keurslager Arie Klaver kijken ze jaarlijks uit naar Paasvee. Dit jaar heeft het evenement en de tentoonstelling nog een extra mooi karakter. "We doen namelijk voor het eerst mee met eigen runderen van Stal de Keinse uit Schagen", zegt trotse eigenaar Stef Klaver.

Samenwerking met Stal De Keinse

Klaver werkt inmiddels al weer enige tijd samen met Mirjam van Dalen en André Bregman van stal De Keinse, die net buiten Schagen gevestigd is aan de Westfriese omringdijk. "Zij zijn daar ruim twee jaar geleden gaan wonen, waarbij zij al snel van start zijn gegaan met het mesten van ons vee."

"Klaver rund, vlees uit eigen regio"

Tijdens de aankomende Paasveetentoonstelling zullen de eerste producten van die samenwerking te zien zijn: twee dikbilstieren en twee kalven. "Vroeger kochten we het vlees altijd van drie vaste leveranciers. Inmiddels kunnen we de runderen zelf mesten op De Keinse. Zodoende hebben wij er momenteel 23 staan, die wij verkopen als Klaver rund, vlees uit eigen regio."

"Hele productieproces afkomstig uit Schagen"

Gilles van Dalen, van voorheen G. van Dalen's vleescentrale in Schagen, is de vader van Mirjam. "Zodoende kunnen we nu stellen dat het hele productieproces afkomstig is uit Schagen. Dat is mooi, want er is nu veel te doen over uitstoot van CO2 en een reductie daar van. Deze manier van werken is uniek, omdat de dieren opgroeien in Schagen en geslacht worden bij G. van Dalen's Vleescentrale. Wij verkopen vervolgens het vlees, waardoor de meeste consumenten ook uit Schagen en omstreken komen. Die werkwijze beperkt de transportkosten tot een minimum. En wij denken zo echt een duurzaam en kwalitatief goed product te hebben wat zich echt onderscheid van de retail."

"Alles hebben we nu in eigen beheer"

Deze werkwijze heeft het familiebedrijf Klaver kunnen betitelen als 'Van fok tot kok'. "Alles hebben we nu in eigen beheer. Dat zorgt natuurlijk ook voor een risico, wat bij ons ligt, maar we kunnen daardoor ook onze slogan eer aan doen: Klaver rund, vlees uit eigen regio. Wij zijn trots dat het voer van ons vlees tot het biefstukje op uw bord uit de regio komt. Net als vroeger!"

Uitje voor gehele team

Paasvee vormt dan ook een uitje voor het gehele team. "We kijken er altijd naar uit en gaan daarom om 13.00 uur dicht. Vervolgens gaan we met het hele team op de foto met hopelijk een kampioen en nemen we nog een borrel bij De Posthoorn."

Leuke Paasvee-actie

"Tevens staan we dit jaar ook met een mooie kraam voor de Koeienhemel met een leuke Paasvee-actie. We verkopen onze ketelverse Metworst rechtstreeks uit de rookkast en laten deze proeven. Speciaal voor de Paasvee verkopen we ze deze dag voor de kostprijs in samenwerking met onze Kruidenleveranciers en worstmakers, dus komt u allen!."

"Geweldig dat Paasvee nog steeds gehouden kan worden"

Als Schager keurslager heeft keurslagerij Klaver in de afgelopen jaren aardig wat prijzen in de wacht gesleept tijdens de Paasveetentoonstelling. "De runderen zijn bij ons misschien nog wel belangrijker dan het feest. Toch is het geweldig om te zien dat oude ambachten te zien zijn, terwijl tegelijkertijd handelaren, boeren, keurmeester tot leveranciers van voer dit evenement nog kracht willen geven en daar dan ook van genieten!"

"Het gaat bij ons niet alleen maar om het feest, maar dus zeker ook om de runderen. Ik vind het prachtig dat iedereen zijn ambacht laat zien en ook mooi dat al die keurmeesters, handelaren, boeren en voerleveranciers het evenement tot een succes maken. De Paasvee is jammer genoeg uniek aan het worden, maar het is geweldig dat het nog steeds in Schagen gehouden kan worden."

Afbeelding