Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels.
Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels. (Foto: aangeleverd)

Monumentale boerderij: last of lust?

REGIO - Wie een mooie, oude boerderij heeft, loopt het risico dat deze wordt aangewezen als monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bepaalt welke gebouwen van belang zijn om door te geven aan de volgende generaties, en kennen de monumentale status toe.

De eigenaar van een monument kan niet worden verplicht het monument te onderhouden, maar heeft wel de plicht om het te behoeden voor verval en dus om maatregelen te nemen. "Onderhoud is een enorme kostenpost, afgezien nog van aanpassingen aan de moderne eisen", legt Ewoud van Arkel, bestuurslid van koepelorganisatie Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN) uit. AEN vertegenwoordigt de provinciale, regionale of typegebonden boerderijenstichtingen die zich inzetten voor het behoud van historische boerderijen, waarbij ze met de eigenaren nadenken over economisch haalbare oplossingen voor agrarisch gebruik of herbestemming, én over de kwaliteit van leven op de boerderij.

Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels. Van toepassing is de Erfgoedwet en over een aantal jaren de Omgevingswet. De cultuurhistorische waarden van een monument zijn opgenomen in het gemeentelijke bestemmingsplan (straks het omgevingsplan). Voor onderhoud en restauratie van een monument is meestal een omgevingsvergunning nodig. Toekenning van vergunningen kan bij monumenten langer duren. Voor de uitvoering van het werk aan het monument bestaan uitvoeringsrichtlijnen waarin staat welke voorbereiding nodig is, maar ook welke kwaliteit, werkzaamheden, materialen en technieken wenselijk of vereist zijn. Zie ook monumenten.nl