Marianne Greiner.
Marianne Greiner. (Foto: aangeleverd)

Open tuindagen Versicolor tuin

LUTJEWINKEL- In mei is het 25 jaar geleden, dat de Versicolor tuin in Lutjewinkel voor het eerst werd opengesteld voor bezoekers in een aantal open weekends. Eigenaresse Marianne Greiner weet het nog goed. "Dat was in samenwerking met de Nederlandse Tuinenstichting, een landelijke organisatie". En het was extra spannend.: "In 1994 hebben we een hele punt weiland gekocht achter onze tuin, daarmee werd hij opeens twee keer zo groot! Van 1200 naar bijna 2500 vierkante meter. Het deel rondom het huis was toen al 5 tot 6 jaar oud, met borders en wandelpaadjes. De nieuwe tuin moest nog helemaal worden ontgonnen!"

Voor Marianne is het creëren van mooie borders en spannende tuinhoeken een ware passie. "Ik noem het altijd 'pure verliefdheid op het tuinieren'. Het is leuk om met kleuren van bloemen steeds weer andere 'schilderijen' te vormen in de tuin. Bovendien barst de tuin van 't leven; vogels, egels, kikkers, vlinders en insecten. We genieten daar elke dag van!"

Open tuinweekends

Dit jaar vieren Marianne en haar man Frans het 25-jarig jubileum van de open tuinweekends. In 1999 sloten zij zich aan bij 'Top in de Kop', met de mooiste tuinen in de kop van Noord-Holland. In 2014 kwam daar 'De Groene Route' bij, een grote groep van duurzame kwekerijen en milieubewuste open tuinen.

Versicolor heeft open tuinweekends op de volgende data: zaterdag en zondag 25 en 26 mei, 22 en 23 juni en 20 en 21 juli (11.00 tot 17.00 uur) en viert het jubileum met onder andere wisselende exposanten en thema's, van vlinderweekend, tot dahlia's en keramiek in de tuin. In het weekend van 25 en 26 mei heeft elke 25e bezoeker gratis entree (entree € 4,- voor de Vlinderstichting). Zie ook: www.versicolor.nl