'Can you ever forget me?'

SCHAGEN - Filmtheater De Luxe heeft 'Can you ever forget me?' geprogrammeerd voor donderdag 30 en vrijdag 31 mei in het Scagontheater in M18 aan Torenstraat 1B in Schagen. Toegang 9, - euro. Aanvang 20.00 uur. Zaal open een uur voor aanvang.

Schrijfster Lee Israel staat centraal in 'Can You Ever Forgive Me?'. In het begin van de film zegt ze: "Ik ben 51 en ik houd meer van katten dan van mensen." In de eerste scène is meteen te zien hoe ze haar whisky drinkende collega's uitscheldt. "Je moet aardiger worden", zegt haar literaire agent die weet dat haar recente biografie flopte. "Trek een schone blouse aan en stop met drinken". De scenarioschrijvers hebben van haar geen slachtoffer gemaakt, Lee Israel is hoekig, onbeschoft, koppig. De film is gebaseerd op feiten en de realiteit laat zich niet zomaar ombuigen naar een Happy End.

De geschiedenis speelt zich af in New York begin jaren negentig. Lee Israel is haar bijbaan kwijt en geeft haar laatste geld uit aan medicijnen voor haar zieke kat. Op een feest waar ze teveel drinkt, hoort ze een successchrijver zeggen dat een writer's blok een uitvinding is van luie schrijvers. Weer thuis staart ze naar het lege blad op haar schrijfmachine. Zij heeft een ander probleem, ze is niet lui, ze heeft een minderwaardigheidscomplex.

Op de bodem van haar depressie ontdekt ze een toepassing om op te gaan in de hoofdpersoon van haar biografieën. Ze schrijft brieven als beroemde schrijvers, om ze te verkopen. Het is bedrog, maar het lukt haar. Melissa McCarthy, heel sterk in de rol van Lee Isreal en haar buddy Richard E. Grant als Jack Hock vinden elkaar in hun cynisme.

De film houdt het midden tussen een bitterzoete comedy en een lichtvoetig drama.

Kaartverkoop via de webshop op www.filmtheaterdeluxe.nl of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe.