Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Landbouw investeert in verkeersveiligheid

REGIO - De landbouw- en groensectoren hebben in een meerjarig traject geïnvesteerd in het verbeteren van de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers. Aanleiding is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2010, waarin na analyse van 'verkeersongevallen met (land)bouwvoertuigen' aanbevelingen zijn opgesteld om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Stap een was de introductie van het T-rijbewijs in 2015. Stap twee was het invoeren van de goedkeuringsplicht voor nieuwe aanhangers en getrokken voertuigen. Dit met het oog op de voertuigveiligheid van de gehele combinatie, alsook het vergroten van de zichtbaarheid van deze langzaam rijdende voertuigen voor overige verkeersdeelnemers, met onder andere aanvullende eisen betreffende verlichting en breedtemarkeringsborden. Stap drie vindt naar verwachting dit jaar zijn beslag met het wetsvoorstel dat de minister dit voorjaar de Tweede Kamer heeft aangeboden. Naast een APK voor snelle trekkers (kunnen sneller rijden dan 40 kilometer per uur) komt er een plicht om alle (land)bouwvoertuigen te registreren. De maximum rijsnelheid wordt verhoogd naar 40 kilometer per uur, en in lijn met de te stellen technische voertuigeisen worden nieuwe voertuigen gekentekend. Vanaf 2025 zullen alle (land)bouwvoertuigen op de openbare moeten zijn voorzien van een kenteken. Op deze wijze wordt veilig deelnemen aan het verkeerd gewaarborgd.

Nieuwe technologieën bieden aanvullende mogelijkheden om rekening te houden met de verschillen tussen de onderscheidende verkeersdeelnemers. Denk in dit kader aan de verschillen in afmetingen en rijsnelheid tussen auto's en landbouwvoertuigen. In oktober 2018 is een succesvolle pilot afgerond waarbij via telecommunicatie autobestuurders worden gewaarschuwd indien in de directe nabijheid een landbouwvoertuig rijdt. Gezien de potentie die deze technologie heeft heeft de sector de Europese Commissie verzocht, haar alle ruimte te bieden om dit toe te staan.