Dutch Mountain-koematras.
Dutch Mountain-koematras. (Foto: aangeleverd)

Koematras of waterbed?

REGIO - Uit een Boerderij-enquête blijkt dat 30% van de melkveehouders ontevreden is over de boxbedekking. Te snelle slijtage en kale hakken zijn pijnpunten. Waterbedden hebben minder nadelen, behalve de hogere prijs en gladheid als ze nat zijn.

In 2014 publiceerde Boerderij een overzichtsartikel over koematrassen en waterbedden. Dit artikel geeft een update. In het Overzicht koematrassen en watterbedden staan enkele nieuwe boxbedekkingen.

Nieuwe koematrassen zijn: Bos Wellness-matras, Dutch Mountain-koematras, Gelfoam-matras en Kraiburg Wela. De onderlaag van het Bos Wellness-matras van Bos Rubber is 35 millimeter. "De kwaliteit is met een soortelijk gewicht van 300 kilo/m3 goed, de vervorming is minimaal en het biedt koeien veel comfort", zegt Johan Bos. Het matras is leverbaar met verschillende rubber topmatten met nylon.

Johan Mulder, melkveehouder, 115 koeien, in Wezup (Drenthe): "Met de installatie van Gelfoam-koematrassen van Agriprom en flexibele boxafscheidingen in mei 2018 hebben we het koecomfort verbeterd. Via bewegingssensoren zie ik dat de koeien in de stal net zoveel liggen als in de weide, het ligcomfort in de stal is dus goed. De koeien gaan in één keer liggen en opstaan en ze geven gemiddeld 1.000 liter melk meer dan vorig jaar."

Agriprom levert sinds 2016 het Gelfoam-matras (soortelijk gewicht van 300 kg/m3) die bestaat uit een watervaste ecorub onderlaag, een uiterst zachte gelfoam kern en bovenop een elastische latexlaag. "De 100% rubber toplaag is 4,5 of 9 millimeter dik en versterkt met een inlage", vertelt Tristan Staal van Agriprom.

Het Dutch Mountain-koematras is 14 centimeter dik aan de voorzijde en 10 centimeter aan de achterzijde en is het duurste matras in dit overzicht.