Melissa Drost strijdt tegen plastic
Melissa Drost strijdt tegen plastic (Foto: Lieke Romeijn)

Melissa Drost strijdt tegen plastic afval

SCHAGEN – Actrice Melissa Drost treedt in de voetsporen van haar moeder Marga van Klaveren. Haar 'plastic project' sluit naadloos aan op Sprokies vir Afrika, de succesvolle stichting, die in onze regio zo succesvol was en is.

'Plastic project' en Sprokies. We zetten even de horloges gelijk, waarbij Zuid-Afrika alsmede moeder en dochter de rode draad zijn. Marga van Klaveren-Krtuijer richtte in 2008 een stichting op, die via acties geld inzamelt voor het dorp Stanford. Daarbij organiseerde 'Sprokies vir Afrika' ook spraakmakende voorstellingen in het Scagon. Dochter Melissa Drost, op haar achtste al actief in de toneelschool van Marga in het oude Schager theater, leverde daaraan een fikse bijdrage.

Artistieke talenten

De 800.000 kijkers, die dagelijks aanschuiven voor de avonturen in Goede Tijden, Slechte Tijden kennen Melissa Drost sinds juni 2017 als Sjors Langeveld. Het is maar één kant van haar veelkleurige palet aan artistieke talenten. De actrice, met stevige wortels in Schagen, speelde een dragende rol in de musical Soldaat van Oranje en is op werkdagen bij RTL4 te zien in de kinderserie Juf Roos: "Het is erg leuk dat ik juist over die serie veel reacties krijg van anderstaligen. Ze blijken veel van onze taal op te steken tijdens het programma. We gaan ook een film maken over Juf Roos, een productie van Blooming Film & TV".

Veelzijdig project

Van het celluloid naar het plastic. Hoe is dit zo gekomen? "Via mijn moeder heb ik natuurlijk al affiniteit met de problemen in Zuid-Afrika. En, net als vele anderen, heb ik zorgen over het milieu. Ruim een halfjaar geleden kwam ik in gesprek met Rutger van 't Klooster, mede-eigenaar van duurzaam designplatform Abel & Tosh. Hij zocht een bekende Nederlander, die het project wilde steunen. Vele kopjes koffie later heb ik de knoop doorgehakt. Ik zie dit project echt helemaal zitten, omdat het heel veelzijdig is en het de bevolking, het milieu op allerlei manieren helpt."

Veelzijdig? Vertel! "Johannesburg is werkelijk bezaaid met plastic. Het is een bekend probleem. Alle steden

Lees verder op pagina 5

op onze planeet hebben ermee te maken. Plastic dat in het milieu terechtkomt, waar het zich ophoopt en uiteindelijk in micro-plastics uiteenvalt. Op langere termijn vormt dit een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Maar zelfs op de korte termijn heeft al dit plastic afval invloed op de leefbaarheid. Vergis je niet in de schadelijke effecten. De stichting Skepping, want daar hebben we het over, heeft een prachtige oplossing gevonden om het vraagstuk deels terug te dringen."

Vuilnisbelt

"Ik ben in maart in Johannesburg geweest. De situatie is daar werkelijk schrijnend. De inwoners leven op een vuilnisbelt. Zo ongezond, zo gevaarlijk. En als we met onze armen over elkaar blijven zitten, is het uitzichtloos voor ze. Er moet echt iets gebeuren."

"Wat we gaan doen? Bewoners zamelen plastic in. Dat kopen we van ze voor een goede prijs, zeg maar marktwaarde. Niet van die uitgemergelde bedragen, maar alles in redelijkheid. Dat laten we reinigen in onze werkplaats. Daarna wordt het plastic veredeld tot mooie producten. Onder andere bruikbare items voor basisscholen. Tafels, stoelen, speelgoed, etuis, rugzakken.

Stagiaires

De komende twee jaar gaan elk half jaar studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht stage lopen in Johannesburg. Ze worden gekoppeld aan inwoners, aan wie ze hun ontwerp- en productievaardigheden overdragen. Het uiteindelijke doel is dat de bewoners het project zelf gaan dragen in een duurzame, lokale productiefaciliteit voor het recyclen van plastic afval."

"Je ziet het project heeft heel vele mooie kanten. Het milieu, inkomen voor straatarme mensen, blijvende werkgelegenheid, steun voor het onderwijs. Daarom heb ik besloten om me aan Skepping te verbinden. Ik ben nu zelfs bestuurslid van de club. Ook belangrijk: we worden gesteund door de Nederlandse ambassade in Pretoria."

Wat gaat er nu gebeuren? "We hebben geld nodig. Ondersteuning. Donaties. Mensen kunnen geld storten op IBAN NL30 TRIO 0379 6193 77 ten name van Stichting Skepping. Of via onze stie www.skepping.com. Alle bijdragen zijn welkom en echt, geloof me, het geld komt goed terecht."