Filmtheater De Luxe vertoont Ray & Liz in Scagontheater in M18

SCHAGEN - Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18 donderdag 6 en vrijdag 7 juni de film Ray & Liz. Een sterk portret van een lower class gezin in Birmingham in de jaren '70 en '80.

Richard Billingham groeide op in de omgeving van Birmingham in de jaren '70 en '80. Hij legde de plekken van zijn jeugd als fotograaf vast met compassie en in hun chaotische schoonheid, maar zonder te romantiseren. Billingham vertelde op het filmfestival in Rotterdam hoe hij al eerder fotoseries en bekroonde videodocumentaires maakte. Ray en Liz is zijn debuutfilm.

Smerige slaapkamer

Richard werd samen met zijn broer Jason aan zijn lot overgelaten in hun vervallen huis aan de rand van Birmingham. In een smerige slaapkamer slijt vader Ray al drinkend zijn dagen. Moeder Liz puzzelt graag, getatoeƫerd en kettingrokend, maar kan zomaar ontploffen en met haar pumps gooien.

Drankflessen

Ondertussen scharrelen de kinderen door het huis, waar ze struikelen over lege drankflessen. Wat later wonen ze in een krot waar de kinderen nog meer verwaarloosd worden. Jason blijft een paar dagen van huis, zonder dat het opgemerkt wordt. Hij komt terecht bij een vrouw wier huis warmte en gezelligheid biedt.

Krachtige vorm

Billingham heeft een krachtige, uiterst fraaie en gestileerde vorm voor zijn film gevonden. De liefde voor het beeld spat ervan af. Met o.a. Ella Smith, Justin Salinger, Patrick Romer, Deirdre Kelly. Kaartverkoop via: www.filmtheaterdeluxe.nl of aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens - als de zaal niet uitverkocht is - op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang: 9 euro, aanvang: 20.00 uur. Locatie: Torenstraat 1B.