Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Kunstzinnig gecombineerd, beelden uit Mexico in de Wereldwinkel

SCHAGEN - Er zit een mooi verhaal achter de beelden van vrouwen die nu in de Wereldwinkel in Schagen staan. In 2009 kregen Etta, een ontwerpster,en Roberto, een specialist in het werken met klei, uit Mexico het idee om mooie expressieve beelden te maken.

Hun samenwerking werd een groot succes en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een werkplaats waar zestien mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Het is een rustige werkplek met veel licht, ruimte en goede ventilatie. De werknemers zijn veelal vrouwen die weinig kansen op de arbeidsmarkt hebben en intern opgeleid worden. Een goed voorbeeld van een mooi en succesvol bedrijf in de Derde Wereld van wie de Wereldwinkels hun artikelen betrekken.

Het proces om tot een beeld te komen gaat als volgt: één van de vrouwen heeft een idee. Dat wordt uitgewerkt in een prototype, waarvan één of zo nodig meerdere mallen worden gemaakt. De klei, gewonnen in de buurt, wordt erin gedrukt. Na een halve dag drogen wordt het model uit de mal verwijderd en de details handmatig aangebracht. Daarna droogt het beeld gedurende een week buiten in de schaduw, uit de wind om kromtrekken en scheuren te voorkomen. Vervolgens wordt het beeld gedurende vijf uur in een elektrische oven gebakken. De volgende stap is het aanbrengen van een dunne laag pasta die gladgeschuurd wordt om de oppervlakte egaal te maken. Hierover komt een grondlaag van olieverf die drie dagen moet drogen. De drie lagen aflak, die vervolgens worden aangebracht, geven dynamiek aan het beeld. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk. Ieder beeld heeft zijn eigen uitstraling en karakter.

Een heel ander soort aardewerk zijn de schalen uit Tunesië. Even decoratief zijn de grappige bouwsels gemaakt van zwerfhout op het Indonesische eiland Bali. Ook van hout zijn de scooter en motor afkomstig uit Thailand. Heel verfijnd en kunstzinnig ogen de natuurstenen beelden uit Thailand en Kenia. Wil je vrouwen uit sloppenwijken in een stad in Peru steunen, kun je de tassen kopen, groot of klein. Genoeg keuze aan leuke en originele cadeaus voor elke gelegenheid en elk budget in de Wereldwinkel onder de kerktoren op de Markt in Schagen.

Mocht je zo gegrepen zijn door de artikelen en het doel van de Wereldwinkel dat je een bijdrage wilt leveren aan het verwezenlijken ervan: wij zoeken mensen die ons winkelteam willen versterken. Hiervoor kun je contact opnemen via 0224-212191.

Kijk voor meer informatie over de winkel en het daar werken op: www.fairwinkelschagen.nl.

Afbeelding