Afbeelding
(Foto: )

Melissa Drost strijdt tegen plastic

Vervolg van voorpagina

op onze planeet hebben ermee te maken. Plastic dat in het milieu terechtkomt, waar het zich ophoopt en uiteindelijk in micro-plastics uiteenvalt. Op langere termijn vormt dit een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Maar zelfs op de korte termijn heeft al dit plastic afval invloed op de leefbaarheid. Vergis je niet in de schadelijke effecten. De stichting Skepping, want daar hebben we het over, heeft een prachtige oplossing gevonden om het vraagstuk deels terug te dringen."

Vuilnisbelt

"Ik ben in maart in Johannesburg geweest. De situatie is daar werkelijk schrijnend. De inwoners leven op een vuilnisbelt. Zo ongezond, zo gevaarlijk. En als we met onze armen over elkaar blijven zitten, is het uitzichtloos voor ze. Er moet echt iets gebeuren."

"Wat we gaan doen? Bewoners zamelen plastic in. Dat kopen we van ze voor een goede prijs, zeg maar marktwaarde. Niet van die uitgemergelde bedragen, maar alles in redelijkheid. Dat laten we reinigen in onze werkplaats. Daarna wordt het plastic veredeld tot mooie producten. Onder andere bruikbare items voor basisscholen. Tafels, stoelen, speelgoed, etuis, rugzakken.

Stagiaires

De komende twee jaar gaan elk half jaar studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht stage lopen in Johannesburg. Ze worden gekoppeld aan inwoners, aan wie ze hun ontwerp- en productievaardigheden overdragen."

"Je ziet het project heeft vele mooie kanten. Het milieu, inkomen voor arme mensen, blijvende werkgelegenheid, steun voor onderwijs. Daarom besloot ik me aan Skepping te verbinden en ben nu zelfs bestuurslid. En: we worden gesteund door de Nederlandse ambassade in Pretoria."

Mensen kunnen doneren op IBAN NL30 TRIO 0379 6193 77 t.n.v. Stichting Skepping en via www.skepping.com. Alle bijdragen zijn welkom.