Afbeelding
(Foto: Star?Jump Schagen)

Dag van Jonge Mantelzorger

SCHAGEN – "Vorig jaar organiseerden wij een evenement in Den Helder, Schagen, Alkmaar en Hollands Kroon. Deze dag bij de Happy Days beviel zo goed, dat we besloten nogmaals een dag voor de jonge mantelzorgers te organiseren, maar dan in het voorjaar." Aan het woord is Monique Vlaar, medewerker op de afdeling Communicatie & PR van het Mantelzorgcentrum. Het Mantelzorgcentrum organiseert vrijdag 14 juni de Dag van de Jonge Mantelzorger, in Schagen betekent dit een dagje vrij in Star♦Jump.

Voor veel jonge mantelzorgers is het de gewoonste zaak van de wereld. Ze groeien op in een gezin met zorg en staan er vaak zelf niet bij stil dat dit bijzonder is. Maar hun situatie is wel bijzonder. "Zo'n zorgsituatie betekent dat hun vader, moeder, broer of zus bijvoorbeeld chronisch ziek zijn, een verslaving hebben, of een depressie en langdurig hulp nodig hebben.Voor een kind is dit geen normale situatie, ze krijgen niet de aandacht die kinderen in andere gezinnen krijgen. Vaak maken zij zich voortdurend zorgen over hun vader, moeder, broer of zus."

Een belangrijke druppel op een gloeiende plaat

Dat houdt in dat deze kinderen bijvoorbeeld niet kunnen of willen afspreken met vrienden. Of op school minder presteren, of juist heel goed, om hun ouders niet tot last te zijn. "Hoewel zo'n dag een druppel op de gloeiende plaat is, is het wel belangrijk voor ze om te weten dat ze hulp kunnen vragen als ze dit nodig hebben."

Jonge mantelzorgers zijn vaak onzichtbaar en worden niet altijd herkend als mantelzorgers. Mantelzorgen is namelijk niet alleen het zorgen voor een ander in de vorm van praktische en emotionele steun, maar ook zorgen maken om iemand. En bij jonge mantelzorgers, het gaat om zo'n 600.000 kinderen in Nederland, betekent dit dat ze soms ook zorg missen, doordat de zorg voor een ouder of zijn/haar broer of zus meer aandacht vraagt. Kenmerkend voor deze grote groep jonge mantelzorgers is dat de taken en verantwoordelijkheden die zij hebben eigenlijk niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling.

Aanmelden

Alle jonge mantelzorgers (6-24 jaar) zijn 14 juni, 15.30-17.30 uur, welkom bij Star♦Jump in Schagen, Groeneweg 1. De bijeenkomst is gratis voor jonge mantelzorgers uit Schagen dankzij subsidie vanuit de gemeente. Aanmelden is verplicht en kan via info@mantelzorgcentrum.nl

Meer informatie

Voor meer informatie over deze activiteit of over jonge mantelzorgers, neem contact op met het Mantelzorgcentrum, tel. 072 – 56 27 618 of stuur een mail naar: info@mantelzorgcentrum.nl Op www.mantelzorgcentrum.nl staat meer nieuws en een volledig overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.