Archieffoto, op de foto staat niet mevrouw Valk
Archieffoto, op de foto staat niet mevrouw Valk (Foto:Marijke Trienekens)

Zo lang mogelijk thuis

Mevrouw Valk heeft haar hele leven in een klein dorpje in de Kop van Noord-Holland gewoond. Ze kende haar man al vanaf de lagere school die toen nog midden in het dorp stond. De school is er allang niet meer. Samen met haar man heeft ze de kruidenierswinkel van haar ouders overgenomen. Die hebben ze veertig jaar gerund. Toen de bakker en de slager dicht gingen, zijn ze heel lang de enige winkel in het dorp geweest. Geen van hun zes kinderen had interesse om de winkel over te nemen. Wegens gebrek aan een opvolger is de winkel daarom dichtgegaan toen zij met pensioen gingen.

Toen haar man ziek werd, heeft ze hem thuis tot het einde toe kunnen verzorgen. Dat is alweer vijf jaar geleden. Nu is mevrouw Valk zelf ziek; de wijkverpleging komt dagelijks langs en ook de huisarts is er wel elke week. Het gaat niet goed en mevrouw Valk weet dat het einde nadert. De mensen in het dorp weten dat ook. Ze weten ook dat mevrouw Valk niets liever wil dan -net zoals haar man- tot het einde in het dorp blijven wonen. Met de twee kinderen die nog in de buurt wonen, hebben ze een uitgebreid plan gemaakt om deze diepgewortelde wens te vervullen.

Wat voor mevrouw Valk geldt, geldt voor heel veel mensen. Steeds vaker lukt het dat mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Zorg die in het verpleeghuis wordt geboden, kan ook steeds vaker thuis gegeven worden. Dit vereist wel een heel goed samenspel tussen huisarts, wijkverpleging, maar vooral ook de familie en andere mantelzorgers. Mevrouw Valk is inmiddels overleden. Met inzet van iedereen is het gelukt om haar tot het einde toe in het dorp te kunnen laten wonen. Haar laatste rustplaats is op de begraafplaats naast de kerk. In haar eigen dorp.

Thuiszorg Samen | Tel.: 088- 6194100 | www.woonzorggroepsamen.nl