Hoe werkt een isobooster
Hoe werkt een isobooster (Foto: aangeleverd)

Isolatie en warmte: hoe werkt het?

Isolatie in uw huis creëert een weerstand tegen temperatuurverlies en verlaagt de verwarmings-, maar ook de koelingskosten. We horen van de overheid en allerlei milieu organisaties dat we moeten isoleren. Maar vraag de gemiddelde Nederlander hoe dat nou werkt en wat het is en je krijgt een vragende blik. Dus wij zijn er eens ingedoken: Hoe werkt isolatie nou? En waarom werkt reflecterende isolatie, zoals Isobooster, beter dan andere isolatievormen?

Om te begrijpen hoe isolatie werkt, moet je iets begrijpen over hoe warmte zich gedraagt en hoe het beweegt. Warmte en koude bewegen op drie manieren: via overdracht (geleiding), via stroming (convectie) of via straling.

Temperatuur en een kopje koffie

Dit is het best te illustreren aan de hand van een kopje koffie. Als je het kopje koffie met je handen aanraakt voel je de warmte van de koffie: dit is warmte overdracht door geleiding.

Stroming

Houd je je handen boven het kopje dan voel je de warme lucht opstijgen van de koffie, oftewel stroming.

Straling

Houd nu je handen om het kopje heen, maar raak het kopje niet aan: wat je voelt is straling. Overigens kun je dit ook doen met een kopje thee. Hou er rekening mee dat straling de enige vorm is die je volledig kunt blokkeren: reflecteren met Isobooster is dus altijd beter dan traditionele vormen.

Wegvloeien warmte

Het is ook belangrijk te weten dat temperatuur altijd wil stabiliseren: warmte heeft de gewoonte van warm naar koud te vloeien, tot er geen temperatuurverschil meer is.

In een woning betekent dit dat in de winter de warmte van alle verwarmde kamers direct naar de onverwarmde ruimten vloeit, zoals bijvoorbeeld vlieringen, garages, muren en vloeren. Het zoekt de ruimten en materialen waar een verschil in temperatuur is.

Buitenwarmte vloeit naar koele ruimten

In de zomer tijdens een warme dag vloeit de buitenwarmte van de buitenlucht naar de koelere ruimten in het huis, bijvoorbeeld van zolder. Dit is merkbaar als je op een hete dag in een traditioneel geïsoleerde zolder gaat staan: meestal is het niet uit te houden. Een met Isobooster geïsoleerde zolder is dan nog steeds aangenaam.

Wooncomfort bewaren

Om het comfort van de woning te bewaren, werkt in de winter de verwarming om de temperatuur in stand te houden en warmte te creëren. In de zomer werkt de airconditioning om de warmte af te voeren.

Water scheppen aan het strand

In een slecht of niet geïsoleerd huis kost dit nogal wat energie: warmte of koude stroomt vrijelijk door de slechte isolatie heen. Een beetje alsof je water uit een kuil aan het strand probeert te scheppen. Een goede isolatie van een woning kan deze cyclus van energieverbruik doorbreken.

Isobooster

Door het gebruik van Isobooster wordt je woning niet warmer, maar wordt je verbruik wel lager: de verwarming of airco heeft namelijk minder energie nodig om de gewenste, behaaglijke temperatuur te behouden.

Hoe werkt isolatie?

De meest traditionele isolatiematerialen werken door temperatuur overdracht of stroming te vertragen. Let wel, dit is niet stoppen, maar vertragen. Dit werkt hetzelfde met koude.

Dikke jas

Dit maak je zelf elke winter mee: Je hebt vast wel eens in de winter met een dikke jas moeten stilstaan, of wachten. De jas houdt de kou niet tegen, maar vertraagt het wegvloeien van je lichaamswarmte. Na een uur stilstaan heb je het gewoon koud. De thermosfles (op basis van reflectie) werkt ook beter dan de theemuts (op basis van overdracht) van vroeger.

Isobooster weerkaatst straling volledig

Isobooster, de reflecterende isolatie, weerkaatst de straling van koude en warmte volledig. Het stuurt de koude of warmte in feite terug naar waar het vandaan komt. Door te weerkaatsen blokkeert Isobooster de straling in plaats van het vertraagd door te laten.

Regie over gas en elektriciteitsrekening

Hiermee neem je de regie over het klimaat in je eigen woning, en tegelijkertijd de regie over je gas- en elektriciteitsrekening.

Mocht je hier meer over willen weten, of meer willen weten hoe je door middel van Isobooster de stookkosten omlaag kunt krijgen, neem dan gerust eens contact op met EAN Wieringerwerf.