Personen op de foto v.l.n.r.: Edwin Bakker, Saskia Kwant, Bettina de Wild, Naomi Hellsdingen, Marit Hofland, Karin Wit, Robert van Nuland en Niels Hofte
Personen op de foto v.l.n.r.: Edwin Bakker, Saskia Kwant, Bettina de Wild, Naomi Hellsdingen, Marit Hofland, Karin Wit, Robert van Nuland en Niels Hofte (Foto: Edwin Bakker)

Kinderkanker de wereld uit roeien

REGIO - Een mega-roeiproject is opgestart, waarbij mensen een half miljoen willen ophalen voor KiKaRow. De KiKaRow boot 'The Vin' wordt zaterdag 29 juni begeleid door roeiers en andere watersporters uit de regio. Zij roeien en suppen die dag het traject Medemblik - Schagen - Alkmaar. Rond het middaguur leggen zij aan bij roeivereniging De Kop in Schagen voor de lunch en de overhandiging van een cheque met het door deze roeivereniging en haar leden bij elkaar gehaalde bedrag.

"Je zit tussen twee rietkragen in"

Robert van Nuland, een ondernemer in de Noordkop is een van de leden van RV De Kop die zich voor KiKaRow inzet. "Zes jaar geleden ben ik gaan roeien bij RV De Kop. Ik hou van sport in en op het water, Daar vind je je rust. Je bent de straat uit, concentreer je op het water, je zit in de natuur, tussen twee rietkragen in en geniet van alles om je heen."

Speciale boot: The Vin

Kikarow is door een opa in het leven geroepen Hij had een kleinkind met kanker en vond dat daar geld voor opgehaald moesten worden. Met een speciale boot: The Vin, voeren ze naar Groot-Brittanniƫ om geld binnen te halen voor KiKaRow. "Het geld wordt gebruikt voor de 'Later-studie'", legt Robert uit. "Dat houdt in dat er onderzoek gedaan wordt door het Prinses Maxima Centrum, waar kinderen met kanker worden behandeld. Daar brengen zij in kaart wat de gevolgen van welke behandelingen zijn. Als ze deze gevolgen in kaart brengen, kunnen ze hierop beter bijsturen."

Rondje Nederland

Voor dit onderzoek is een half miljoen euro nodig Daarom hebben ze bij KiKaRow besloten een rondje Nederland te doen. In veertien weekenden varen ze Nederland rond en in het weekend van 29 juni komt het naar Schagen toe. "Als roeivereniging hebben wij hierbij aangehaakt." Robert laat weten dat de roeivereniging de deur wijd open wilde zetten voor andere deelnemers. "Dus hebben we sportschool Crossfit benaderd. Op dezelfde dag dat de roeiers in de sloten roeien, roeien in de sportscholen mensen op roeimachines een halve marathon." En suppen kan ook!

"Als de boot De Vin vertrekt, gaat iedereen los. Zodat, als De Vin hier aankomt, we het bedrag dat we bij elkaar hebben geroeid kunnen overhandigen aan de mensen van KiKaRow." Meer informatie: www.kikarow.nl.



Meedoen met de acties kan nog, voor sponsoren, mail naar kikarow@rvdekop.nl. Doneren: www.kikarow.vooreenander.nl/verenigingen/roeiverenigingdekop

KiKaRow Rondje NL vindt plaats van 13 april tot en met 14 juli 2019 en richt zich in het bijzonder op het inzamelen van geld voor het onderzoeksproject "Later". Het doel van dit project is het verminderen van de vaak zware bijwerkingen voor kinderen die kanker overleven. Denk hierbij aan onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking, chronische vermoeidheid, diverse psychische en gezondheidsproblemen, neurocognitieve problemen, arbeidskundige problemen, enzovoort. De "Later"- studie richt zich met name op het opsporen van de genetische aanleg van het optreden van latere effecten van kinderkanker om deze vervolgens te kunnen behandelen. KiKaRow wil met de financiering van deze studie de kwaliteit van leven voor deze kinderen verbeteren, zodat hun leven leefbaar en vreugdevol is.

Aan de mega roeitocht wordt deelgenomen door een groot aantal roeiers uit het hele land. Ook "survivors" -overlevenden van kinderkanker- en bekende Nederlanders roeien een deel van de route mee. Ongeveer zestig roeiverenigingen uit het hele land hebben zich aangesloten en houden acties om het doel van een half miljoen euro mogelijk te maken.

De roeiers maken gebruik van de zeeroeiboot "The Vin" die door heel Nederland wordt begeleid door de Tjerck Hiddes, een schip van het Nationaal Reddingmuseum en door roeiboten van de diverse verenigingen. Ieder weekend wordt een traject van circa honderd kilometer door Nederland geroeid.