Druif snoeien
Druif snoeien (Foto: tuinen.nl)

Wanneer mag of moet ik snoeien?

"Wanneer mag of moet ik snoeien", is een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Het hangt er alleen vanaf waarom je wilt snoeien.

Er zijn enkele logische basissnoeiregels: Goed snoeien begint met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit geeft weer kans op aantasting van bijvoorbeeld schimmels.

Welke takken?

Kijk voordat er gesnoeid wordt goed welke takken er weggehaald moeten worden. De structuur van de struik of boom moet goed in balans blijven. Knip oude takken van heesters zo diep mogelijk terug. Snoei net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open. Haal schurende en over elkaar groeiende takken weg.

Snoeien in het voorjaar

Alle heesters die na juni bloeien worden in het voorjaar (na de vorst) gesnoeid. Vlinderstruik, rozen en lavendel behoren tot de najaarsbloeiers. Tijdens strenge winters is het mogelijk dat takken van deze heesters invriezen. Zouden ze vóór de winter gesnoeid zijn dan is de kans groot dat ingevroren takken onherstelbaar beschadigd zijn.

Als je vindt dat de struik er in de winter lelijk uitziet dan kan hij wel wat gefatsoeneerd worden. Met het echte snoeien is het echter beter om te wachten tot het voorjaar.

Snoeien na de bloei

Heesters die in het voorjaar bloeien, worden na de bloei gesnoeid. De jasmijn die in juni bloeit, is hiervan de laatste. Merk je dat de struik die in het voorjaar gesnoeid is er slordig uitziet, dan kun er best nog wel wat takken afknippen.

Snoeien van hagen en vormsnoei

Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden. Haagplanten zoals taxus, buxus, hulst en liguster hebben slapende knoppen. Als deze soorten diep teruggeknipt worden, zullen ze er wat kaal uitzien maar naar verloop van tijd altijd weer uitlopen. Coniferen hebben deze eigenschap niet.

Meer informatie: www.tuinen.nl