Deze meiden vinden het wel gezellig, 1 weekend in de maand een extra “zusje”
Deze meiden vinden het wel gezellig, 1 weekend in de maand een extra “zusje” (Foto: aangeleverd)

Zoektocht naar gezinnen met een groot hart

REGIO - Iedereen maakt dingen mee in zijn leven die niet makkelijk zijn: een burn-out, ziekte, scheiding, werkeloosheid, noem maar op. Soms zit alles tegen. Dat kan ons allemaal overkomen, vaak van de ene op de andere dag. En als je in dit soort situaties weinig tijd of puf hebt om de kinderen aandacht te geven, dan is er vaak wel familie of zijn er goede buren op wie je kunt terugvallen.

Een kind wordt opgevoed door het hele dorp

"Vroeger was het zo gewoon", vertelt Marike Goudsblom, coordinator bij Buurtgezinnen.nl. "Toen was er nog de ouderwetse burenhulp.Of als het een moeder eens teveel werd en je stond op het schoolplein met elkaar te praten, bood een ander aan: Weet je wat? Breng je kind gewoon een keertje bij mij.""

Maar wat als je er alleen voor staat, als ouder of als gezin, zonder netwerk om je te helpen of geld om het op te lossen? Buurtgezinnen koppelt vraaggezinnen aan steungezinnen in de omgeving. Aan gezinnen met een groot hart, die -soms- zelf weten hoe het voelt als alles tegen lijkt te zitten.

Nieuw initiatief

Vier jaar geleden is Buurtgezinnen.nl opgericht, een nieuw initiatief gebaseerd op de gedachte: "It takes a village to raise a child" (Een kind wordt opgevoed door het hele dorp, red.). Overbelaste ouders worden gekoppeld aan een vrijwillig steungezin in de buurt. Het steungezin vangt de kinderen op regelmatige basis op, bijvoorbeeld 1 keer per week op woensdagmiddag of af en toe een dag/nacht in het weekend. Zodat de eigen ouders even op adem kunnen komen. Af en toe organiseert Buurtgezinnen een uitje of iets anders leuks voor de gezinnen.

Steungezin

"Om dit te kunnen blijven doen zijn we op zoek naar steungezinnen. Het aanvragen van hulp is laagdrempelig, wij werken zonder dossiers. Ik kom langs, inventariseer wat voor hulp er nodig is en koppel het vraaggezin aan een steungezin.

Wie buurtgezinnen in de gemeente Schagen (dus ook alle dorpen eromheen) een warm hart toedraagt en collectant, ambassadeur, steungezin of vraaggezin wil worden, "kijkt op de website www.buurtgezinnen.nl voor meer informatie. Of mail naar marieke@buurtgezinnen.nl.

Facebookpagina: buurtgezinnen.nl in Schagen.