Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Landbouw: veel vraagtekens bij nieuw coalitieakkoord Noord-Holland

Het nieuwe coalitieakkoord van provincie Noord-Holland roept de nodige vragen op bij LTO Noord. Dat zegt Rona Uitentuis, voorzitter van LTO Noord-Holland. De standsorganisatie wil zo snel mogelijk in gesprek met het nieuwe college om antwoorden op die vragen te krijgen.

"Niet wachten op sigaar uit eigen doos"

Het nieuwe college bestaat uit GroenLinks, VVD, D66 en Partij van de Arbeid. De nieuwe gedeputeerde van Landbouw is Jack van der Hoek (D66). De coalitiepartijen staan de komende vier jaar voor de taak een aantal grote opgaven op te pakken, schrijven zij in het coalitieakkoord 'Duurzaam Doorpakken!'

Het gaat hierbij onder meer om transities in de landbouw en energievoorziening, het beschermen van het klimaat en het versterken van biodiversiteit, waterkwaliteit, leefbaarheid en landschap. "Deze vraagstukken zijn sterk verweven en vragen een integrale aanpak. Wij gaan deze uitdaging aan, in samenspraak met onze partners en met de bewoners van ons landelijk gebied", aldus de coalitie.

Faunabeheer pijnpunt

Het nieuwe faunabeheer van de provincie is een groot pijnpunt voor de landbouw, stelt LTO Noord, maar ook de fractie van CDA Noord-Holland. De coalitie wil meer prikkels aanbrengen om ganzen snel en doelgericht te verjagen. Een van die prikkels is het verhogen van het eigen risico bij faunaschade naar 20 procent. Het geld dat hierdoor overblijft, wordt ingezet voor de transitie naar een duurzame agrarische sector.

Volgens het CDA krijgt de sector een extra last van acht miljoen euro door het verhogen van dit eigen risico in het faunafonds. "Deze zogenaamde prikkel waarmee boeren zelf de ganzen beter verjagen, is volstrekte onzin", vindt fractievoorzitter Dennis Heijnen. "Alsof een boer prikkels nodig heeft om zijn gewassen te beschermen." Uitentuis: "We willen best praten over een andere manier van produceren, maar dat dit ten koste moet gaan van de schadevergoeding, is wel heel cru. We willen sowieso van de ganzen af en zitten niet te wachten op een sigaar uit eigen doos."

Kringlooplandbouw

De coalitie wil de agrarische sector en alle ketenpartijen stimuleren om stappen te zetten richting kringlooplandbouw en verbetering van de natuur-, water- en bodemkwaliteit, klimaat en dierenwelzijn. "Wij zien deze ambities ook bij veel agrarische ondernemers en zullen hen daarbij ondersteunen", aldus het college. Uitentuis: "Termen als natuurinclusief en kringlooplandbouw worden veel genoemd in het coalitieakkoord, maar het is ons niet duidelijk hoe de provincie dat wil bereiken."

Specifiek voor de bollenteelt wil de nieuwe coalitie een stimuleringsprogramma voor biologische bollenteelt starten, waarbij de focus ligt op percelen die in de nabijheid van natuurgebieden liggen. "We stimuleren de afzet van biologische bollen, zowel door onszelf als door onze partners. Daarnaast starten wij, naar analogie van de Greenports en in overleg met de sector, een transitie-academie, zodat kennis en goede voorbeelden gedeeld worden", aldus de coalitie.

Nieuwe natuur

LTO Noord maakt zich zorgen over de 3.000 hectare nieuwe natuur die de politiek in deze collegeperiode wil realiseren. "Ik heb begrepen dat dit reeds begrensde natuur is. Dat stelt enigszins gerust. Niettemin is het een fors aantal hectares in ingewikkelde gebieden, het laaghangende fruit is al geplukt. We moeten op zoek naar handvatten om dat te bereiken. Als je boeren in deze gebieden niet kunt motiveren om om te vormen, gebeurt dat niet", aldus Uitentuis.

Het CDA vindt het spijtig dat de sector niet is uitgenodigd bij het tot stand komen van het coalitieakkoord. Heijnen: "Bij alles wat in het akkoord staat, is over de sector gesproken, niet met de sector." Samen met de ChristenUnie diende het CDA een motie in om alternatieve financiering te vinden voor de landbouwtransitie en de verhoging van het eigen risico van het faunafonds ongedaan te maken. Deze motie haalde geen meerderheid.

Fotobijschrift:

Het nieuwe coalitieakkoord van Noord-Holland laat veel te wensen over voor de landbouw, vinden LTO Noord en de fractie van CDA Noord-Holland.