Miljard extra voor landbouw in klimaatakkoord
Miljard extra voor landbouw in klimaatakkoord (Foto: aangeleverd)

Landbouw in klimaatakkoord

De komende tien jaar wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor de verdere vrijwillige sanering van de varkenssector. De bronnen bevestigen berichtgeving in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Regering presenteert klimaatplannen

De plannen komen vrijdag naar buiten. De regering presenteert dan haar klimaatplannen. De extra investering moet ertoe leiden dat de land- en tuinbouw tot 2030 in totaal 6 megaton CO2 gaat besparen.

70 miljoen

Er gaat het komende decennium elk jaar 70 miljoen naar de sector. Dat geld is bedoeld voor de aanpak van de veenweidegebieden (zoals drainage), verdere verduurzaming van de glastuinbouw en veeteelt (bijvoorbeeld emissieloze stallen), kennisontwikkeling en aanpak van ontbossing.

Veenweidegebieden

Ook gaat er eenmalig 100 miljoen euro naar de veenweidegebieden. Het waterpeil wordt in deze gebieden kunstmatig laag gehouden. Veeboeren kunnen zo beter op het land werken. Maar de grond klinkt door de lage waterstand in en daardoor komt veel CO2 vrij.

Overschakelen

Het extra geld is bedoeld om boeren te laten overschakelen op een milieuvriendelijkere productie of te laten stoppen. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid. Een andere eenmalige financiƫle injectie krijgen de Natura 2000-gebieden. Hoeveel geld daarvoor komt, wordt nog besproken. Ook hier zou het naar verluidt om rond de 100 miljoen gaan

Bron: ANP 25 juni 2019