Klimteam Jacintha Roos en Sam Smakman met duizendpoot Jan Laan, in touw voor de Kili-Challenge
Klimteam Jacintha Roos en Sam Smakman met duizendpoot Jan Laan, in touw voor de Kili-Challenge (Foto: aangeleverd)

Kilimanjaro beklimmen voor Warchild

SCHAGEN - Jacintha Roos (51) en Sam Smakman (18) uit Schagen gaan in januari 2020 een unieke uitdaging aan. De zogenaamde Kilichallenge, een lange, barre tocht naar de toppen van de hoogste berg van Afrika. Jacintha en Sam beklimmen de moeilijkste route van de Kilimanjaro in Tanzania, een tocht die zeven dagen duurt. Met deze challenge haalt het duo uit Schagen minstens 4800 euro voor Warchild op. Op de top van de berg (5895 meter) heeft Jacintha zelfs een verrassing in petto …

Optillen en haar knippen op de top

Jacintha -werkzaam in het onderwijs- zag de uitdaging langskomen via Facebook en was direct enthousiast. "Het is zo belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. Het is een prachtig doel met een uitgekiende opzet.'' Na een paar voorlichtingsbijeenkomsten waren Jacintha en Sam overtuigd: dit gaan we doen voor Warchild!

De teller staat op ...

De twee Schagenaars bekostigen alles zelf. Voor Warchild moeten zij 2400 euro per persoon bij elkaar harken. "Liefst meer, maar dit is zo'n beetje een minimum. Op de website van Warchild hebben Jacintha en Sam een eigen pagina waar precies staat hoeveel geld zij hebben opgehaald. De teller staat nu op 1587 euro.

Moeder en zoon ontvingen speciale trainingsschema's van Warchild. "Je moet over een goede basisconditie beschikken, maar dat zit wel goed'', legt Sam uit. "Op dit moment ben ik meer bezig met de afronding van school en het organiseren van activiteiten om het streefbedrag te halen." In de zomervakantie gaan Jacintha en Sam wandelingen van zo'n tien kilometer maken met een volgepakte rugzak van 10 kilo. In oktober volgt een intensief trainingsweekend in de Ardennen. "Daar worden ook onze materialen gecontroleerd: op welk matras slaap je, je slaapzak en ook goede schoenen en een handige rugzak zijn belangrijk."

Loterij

Het duo uit Schagen onderneemt diverse acties voor de challenge, waaronder de Loterij voor Warchild. Regelneef Jan Laan regelt loterijprijzen bij de Schager middenstand, de eerste prijzen: tegoedbonnen voor een Escaperoom, kaartjes voor Artis en worsten, zijn al binnen. De trekking vindt 20 juli plaats, om 15.00 uur, tijdens de Kilimarkt in de achtertuin bij Jacintha. Tussen 13 en 19 uur kunnen mensen daar tweedehands kleding, spellen en boeken kopen en rond etenstijd voor twaalf euro van een heerlijke nasi-maaltijd genieten. Voor de vergunningen van deze activiteiten zijn ze zelfs bij burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen op gesprek geweest.

Haar knippen op de top

Het is een enorme uitdaging en Jacintha en Sam hebben er zin in. Op de top van de Kilimanjaro tilt Sam zijn moeder op, is de afspraak. En Jacintha laat op het hoogste punt haar haar afknippen voor de stichting Haarwensen. Kinderen die een chemokuur ondergaan kunnen van deze stichting een pruik krijgen. Want dat blijft het hoofddoel van de missie van Jacintha en Sam: kinderen helpen, in oorlogsgebieden en in Nederland.

Via de Warchild website van Sam en Jacintha kunt u hun actie steunen en geld doneren: www.kilichallenge.voorwarchild.nl/team/sam-jacintha. Meer informatie: www.voorwarchild.nl. Warchild helpt kinderen in oorlogsgebieden en is actief in veertien landen.