Schagen van start met nieuwe Omgevingswet

SCHAGEN - Gemeente Schagen is één van de gemeenten in Nederland die alvast mogen werken volgens de nieuwe Omgevingswet, die in 2021 gaat gelden.

Door dit besluit is het mogelijk om processen sneller te doorlopen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld huizen en bedrijven sneller gebouwd worden, omdat de gemeente pas bij het vergunningentraject naar bepaalde onderzoeken vraagt, bij het opstellen van een bestemmingsplan.

Dit scheelt tijd voor ondernemers en inwoners.

Gaat iemand in beroep tegen een besluit, dan behandelt de Raad van State na ongeveer zes maanden dit beroep, in plaats van na een jaar. Dat kan doordat degene die in beroep gaat, meteen zijn onderbouwing moet aanleveren waarom hij het niet eens is met het besluit. Tijdens het proces mogen dan geen documenten meer toegevoegd worden. De beroepsprocedure kan hierdoor sneller doorlopen worden.

"Veel procedures duren wat mij betreft erg lang", aldus Jelle Beemsterboer, wethouder Ruimtelijke ontwikkeling." Als gemeente proberen wij constant te versnellen, zodat inwoners en ondernemers met plannen snel weten waar ze aan toe zijn en aan de slag kunnen. Daarbij lopen wij vaak tegen de grenzen van de wet aan. Dat wij nu met deze nieuwe wet mogen werken, zie ik als een mooie kans voor inwoners en ondernemers in Schagen. Hoeveel tijd dat gaat schelen weet ik nog niet, maar elke maand versnelling is er één. En hoewel aanvragers er misschien niet meteen veel van zullen merken, gaan wij wel alvast op de nieuwe manier werken.Onze inwoners en ondernemers gaan hier profijt van hebben. Ik vind het een compliment waard aan de ambtelijke organisatie, dat wij nu al klaar zijn voor de Omgevingswet en daar als één van de eerste gemeenten mee van start kunnen."