Nieuwe chauffeurs op de buurtbus zijn van harte welkom
Nieuwe chauffeurs op de buurtbus zijn van harte welkom (Foto: VINCENT DE VRIES)

"Je ontmoet mensen en brengt ze van A naar B"

SCHAGEN - Als gevolg van een snel oplopend gebrek aan beschikbare chauffeurs heeft buurtbus vereniging De Noordkop besloten de maanden augustus en september de dienstregeling buurtbus lijn 416, Schagen naar Kreileroord v.v. op de zaterdag te laten vervallen.

Loyale chauffeurs houden buurtbussen in stand

De vereniging is tot dit besluit gekomen om te voorkomen dat er de komende maanden veelvuldig willekeurige ritten zullen gaan uitvallen op deze route. Door de reizigers nu tijdig over de genomen maatregel te informeren hoopt men potentiële reizigers niet in de problemen te brengen.

"We hebben al op verschillende manieren geprobeerd nieuwe chauffeurs te werven", vertelt Paul Fortgens, chauffeur en secretaris van de vereniging. "Via aanplakbiljetten in de kleinere kernen bijvoorbeeld en persberichten naar de media. Want op dit moment hebben wij zevenendertig chauffeurs, hele loyale trouwens, waar wij twee bussen mee in stand houden."

Paul legt uit dat er zes chauffeurs per dag nodig zijn, voor tweemaal drie diensten van vier uur. Ïedereen rijdt één beurt, sommigen twee. Maar het zijn allemaal vrijwilligers en

Lees verder op p. 14

om in de vakantie de druk eraf te halen, hebben we besloten dat dit de meest pijnloze manier is."

De vereniging betreurt het genomen besluit, dat met name de kleine kernen Kreileroord, Slootdorp, Wieringerwaard en Oudesluis treft, maar kan niet anders door een groot gebrek aan vrijwilligers. Bij het uitblijven van een flink aantal nieuwe vrijwilligers is de kans zelfs groot dat op termijn de zaterdagdienstregeling van de bussen definitief zal verdwijnen.

UWV

Recent heeft het UWV een beleidswijziging doorgevoerd, waardoor uitkeringsgerechtigden nu ook vrijwilligerswerk op de buurtbus mogen verrichten zonder het recht op hun uitkering te verliezen. "Voorheen mochten mensen die in de WW zaten dit chauffeurswerk niet als vrijwilligerswerk doen, want het mocht geen werkverdringing zijn. De buurtbus werd als commercieel gezien. Recentelijk is landelijk toestemming verleend en is er een beleidswijziging doorgevoerd. Langdurig werkelozen mogen nu wel dit werk als vrijwilliger uitvoeren." De vereniging hoopt op nieuwe aanwas uit deze groep werkzoekenden.

Om chauffeur op de buurtbus te worden, is een rijbewijs B voldoende. Wel is er een medische keuring voorafgaand aan het rijden. "En natuurlijk rijden de nieuwe chauffeurs eerst een paar keer mee om de route te leren kennen, hoewel sommigen de route al wel kennen." Omdat hij zelf chauffeur is, weet Paul hoe het is om buurtbuschauffeur te zijn: "Het is leuk werk, je ontmoet mensen en doet iets voor ze, je brengt mensen van A naar B en het is goed te doen, het maximaal aantal passagiers is acht."

Potentiële vrijwilligers die op grond van bovenstaande informatie geïnteresseerd zijn om als chauffeur de lijn 416 van Schagen naar Kreileroord in stand helpen te houden kunnen contact opnemen met 06-53648306 of mailen naar buurtbusverenigingdenoordkop@gmail.com.