Nieuwe chauffeurs op de buurtbus zijn van harte welkom
Nieuwe chauffeurs op de buurtbus zijn van harte welkom Foto: VINCENT DE VRIES

"Je ontmoet mensen en brengt ze van A naar B

Vervolg van voorpagina

om in de vakantie de druk eraf te halen, hebben we besloten dat dit de meest pijnloze manier is."

De vereniging betreurt het genomen besluit, dat met name de kleine kernen Kreileroord, Slootdorp, Wieringerwaard en Oudesluis treft, maar kan niet anders door een groot gebrek aan vrijwilligers. Bij het uitblijven van een flink aantal nieuwe vrijwilligers is de kans zelfs groot dat op termijn de zaterdagdienstregeling van de bussen definitief zal verdwijnen.

UWV

Recent heeft het UWV een beleidswijziging doorgevoerd, waardoor uitkeringsgerechtigden nu ook vrijwilligerswerk op de buurtbus mogen verrichten zonder het recht op hun uitkering te verliezen. "Voorheen mochten mensen die in de WW zaten dit chauffeurswerk niet als vrijwilligerswerk doen, want het mocht geen werkverdringing zijn. De buurtbus werd als commercieel gezien. Recentelijk is landelijk toestemming verleend en is er een beleidswijziging doorgevoerd. Langdurig werkelozen mogen nu wel dit werk als vrijwilliger uitvoeren." De vereniging hoopt op nieuwe aanwas uit deze groep werkzoekenden.

Om chauffeur op de buurtbus te worden, is een rijbewijs B voldoende. Wel is er een medische keuring voorafgaand aan het rijden. "En natuurlijk rijden de nieuwe chauffeurs eerst een paar keer mee om de route te leren kennen, hoewel sommigen de route al wel kennen." Omdat hij zelf chauffeur is, weet Paul hoe het is om buurtbuschauffeur te zijn: "Het is leuk werk, je ontmoet mensen en doet iets voor ze, je brengt mensen van A naar B en het is goed te doen, het maximaal aantal passagiers is acht."

Potentiƫle vrijwilligers als chauffeur lijn 416 van Schagen naar Kreileroord in stand willen helpen houden, kunnen bellen naar met 06-53648306 of mail buurtbusverenigingdenoordkop@gmail.com.