Voorkom oververhitting
Voorkom oververhitting (Foto: aangeleverd)

Zomertips voor uw (huis)dieren door Welkoop 't Rijpje

Dit heerlijke weer is voor de meeste mensen echt genieten, maar voor onze (huis)dieren brengen deze warme dagen een hoop ongemakken met zich mee. Wij geven je graag enkele tips over hoe je jouw dieren kunt beschermen tegen oververhitting, ongedierte en andere zomerongemakken.

Dieren kunnen niet goed tegen de warmte. Let deze warme dagen dus extra op. Tekenen van oververhitting zijn rode slijmvliezen, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.

Oververhitting voorkomen

Zorg dat dieren die buiten leven altijd in de schaduw kunnen staan of liggen. Zorg voor voldoende vers drinkwater en eventueel een badje om in af te koelen. Ook een extra parasol voor de konijnen of in de kippenren is erg fijn. Voor honden, katten en konijnen zijn er speciale coolpads waar ze heerlijk op of tegen aan kunnen gaan liggen. Wandel niet met je dier op het heetste moment van de dag en kijk uit voor heet asfalt. Fietsen of hardlopen met je hond is zeker af te raden bij deze temperaturen. Honden kunnen niet zweten en koelen alleen af door te hijgen en door hun voetzooltjes. Ze raken dus stukken eerder oververhit dan mensen. Oververhit? Breng het dier zo snel mogelijk naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Paarden, honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Let op, gebruik hierbij nooit ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen en wordt het juist moeilijker om de lichaamswarmte kwijt te raken.

Ongedierte

Met deze warmte vermeerderen vliegen, insecten, vlooien en ander ongedierte zoals bloedluis zich heel snel. Controleer je kippenhok dagelijks op bloedluis, behandel dieren goed tegen vlooien en vergeet niet je huis te spuiten tegen vlooien voordat je op vakantie gaat. Wil je meer tips voor de dieren of tegen ongedierte? Kom naar onze winkel, we helpen je graag. Welkoop 't Rijpje | Rijperweg 48a | 1744 HL Sint Maarten | 0226 390 322 | www.welkoop.nl/winkels/rijpje.