Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Normale rouw bestaat niet

ALGEMEEN - Nabestaanden, mensen uit hun omgeving, zelfs hulpverleners kunnen heel vastomlijnde ideeën hebben over: hoe een rouwproces moet verlopen, hoe lang het mag duren en welke gevoelens wel of niet gepast zijn.

Mensen kunnen daardoor het gevoel krijgen dat zij het niet goed doen, dat ze 'gek' aan het worden zijn of dat ze te weinig om de overledene gegeven hebben. Niet alleen de manier waarop het verlies verwerkt wordt verschilt per persoon, ook de tijd die daarvoor nodig is. Na het overlijden duurt het korte of langere tijd voor de realiteit van het sterven doordringt.

Verschillen in rouw

Er zijn grote verschillen in rouwbeleving. 'Normale' rouw bestaat niet. Er zijn talloze manieren van verliesverwerking die je allemaal 'normaal' zou kunnen noemen. Ook als iemand kort na het overlijden geen enkele 'rouwreactie' vertoont, hoeft dat niet als abnormaal te worden beschouwd. Na een plotseling overlijden kan het een tijd duren voor een nabestaande beseft dat de overledene definitief niet meer terugkomt. Ook de vraag of het sterven enigszins te aanvaarden is, kan de rouwtijd mede bepalen. Het overlijden van een 95-jarige grootouder is beter te aanvaarden dan dat van een 10-jarig kind. Bron: www.uitvaart.nl