De vleermuis is een echte jager
De vleermuis is een echte jager (Foto: Rudmer Zwerver)

Luchtacrobaten spotten in Eendenkooi 't Zand

'T ZAND - Iedereen heeft weleens een vleermuis gezien, toch? Wellicht onbewust. In de schemering komen de ware luchtacrobaten tevoorschijn om achter insecten aan te jagen. Het zijn de enige zoogdieren die 's nachts rondvliegen en overdag niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Daarom organiseert Landschap Noord-Holland zaterdagavond 9 augustus van 21.00 tot 22.30 uur een excursie door Eendenkooi 't Zand. Vertrekpunt is bezoekerscentrum Eendenkooi 't Zand aan de Korte Bosweg 47a.

Voor sommige mensen een spektakelstuk, voor anderen een hel: de vleermuis

Een deskundige gids wijst deze avond letterlijk en figuurlijk de weg. Niet alleen op intuïtie, maar ook is hij 'bewapend' met een zogeheten batdetector en een lamp om vleermuizen mee op te snorren.

Batdetector

Wanneer de behendige luchtacrobaten op jacht zijn, gaat dit gepaard met een kenmerkend geluid. Middels een batdetector is het mogelijk het geluid dat vleermuizen uitzenden tijdens de jacht op prooidieren hoorbaar te maken. Ieder soort maakt een eigen geluid en zo is het mogelijk om erachter te komen welke er rondvliegt.

Soorten

Voor sommige mensen een spektakelstuk, voor anderen een hel: de vleermuis. Waarom is dat zo? Het zijn bloedzuigers of ziekteverspreiders, wordt weleens gesteld. Niets is minder waar. Vleermuizen zijn zoogdieren en komen voor in allerlei soorten en maten. Sommige komen slechts voor op één enkele locatie zoals een grot. Wereldwijd bestaan ruim 1100 soorten vleermuizen. Dit maakt dat één op de vijf zoogdieren een vleermuis is.

Historie

Let op, struikelgevaar: Icaronycteris. Dat is de naam van de eerste vleermuis waarvan fossielen zijn gevonden die dateren uit het Oeceen, een periode zo'n 54 miljoen jaar geleden. Geen vreemde vogels dus. Op de planeet. Ze doen al een tijdje mee.

Wereldwijd bestaan ruim 1100 soorten vleermuizen

Hoefijzerneuzen

Meer dan 1100 soorten vleermuizen en hoeveel daarvan zijn actief op Nederlandse bodem? Twintig soorten gladneuzen en twee soorten hoefijzerneuzen zijn in Nederland en België waargenomen. Een groot deel daarvan is schaars, zeldzaam of zeer zeldzaam te vinden. Hoefijzerneuzen zijn in Nederland en België zeer zeldzaam. Ongeveer acht soorten gladneuzen komen in Nederland en Vlaanderen voor. Genoeg om naar uit te kijken.

Kosten

Kosten bedragen zeven euro voor volwassenen en drie voor kinderen. Beschermers betalen vier euro en kinderen van beschermers twee. Graag aanmelden, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Informatie

Meer informatie en aanmelden, graag kijken op de website: www.gaatumee.nl.

Dwergvleermuis
Afbeelding