Mark Schrieken en één van zijn vogels.
Mark Schrieken en één van zijn vogels. (Foto: aangeleverd)

Valkenier laat roofvogels in hun waarde

De Landbouwshow in Opmeer staat bol van het (dieren)spektakel. Tussen al dit 'geweld' is ook een rustpuntje te vinden waar het de dieren betreft. Valkenier Mart Schrieken (63) verzorgt een laagdrempelige en educatieve roofvogelshow, waarin hij dichtbij de natuur blijft. "Ik wil graag mijn liefde voor roofvogels overbrengen."

Martin: "Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn werk kon maken. Ik ben gediplomeerd valkenier en werk professioneel met roofvogels. Sinds 2006 heb ik een verjaagbedrijf en bestrijd ik overlast van verschillende soorten vogels, in Noord-Holland maar ook in andere provincies." Met zijn roofvogels pakt hij op een natuurlijke manier vogeloverlast aan. In en rond gebouwen, akkers, woon- en winkelgebieden en andere terreinen. Grote groepen meeuwen, spreeuwen, kauwen maar ook kraaien en duiven kunnen voor veel ellende zorgen en zijn vaak alleen professioneel permanent te verdrijven. "Mijn roofvogels verjagen overal: tussen de bloembollen, in stallen, op slaapplaatsen en in broedkolonies. Vogels zijn leuk, maar niet als ze met duizenden voor overlast zorgen."

Natuurlijk gedrag

Roofvogels zijn de grote passie van Mart. Hij vertelt er graag over. Dat doe hij onder meer tijdens roofvogelpresentaties op scholen, campings en voor groepen. Daarvoor kiest hij vooral de in Nederland voorkomende roofvogels en uilen. "Op de Landbouwshow verzorg ik ook workshops waarin ik u laat kennismaken met mijn vak en u ook zelf mijn roofvogels op de handschoen mag houden. Verwacht geen spektakel van mij. Ik houd het dicht bij de natuur van de roofvogels en leg dingen uit over mijn bezigheden." Mart komt uit wat hij zelf noemt: 'de natuurhoek', in plaats van uit de stropershoek. Mart wil zo dicht mogelijk bij het natuurlijk gedrag van de roofvogel blijven. Onderwerpen als: hoe komt een roofvogel aan zijn voedsel passeren de revue. Meestal neemt Mart een stuk of twintig roofvogels mee naar zijn shows. Hij beslist pas de ochtend van vertrek welke vogels hij meeneemt. "Dat doe ik intuïtief. Ik heb nooit een vaststaand programma. Als een vogel me 's ochtends met een scheef oog aankijkt, dan laat ik hem thuis."

Afbeelding