Organist Ingeborg Dokkum-Prins.
Organist Ingeborg Dokkum-Prins. (Foto: ingeborgdokkumprins.nl)

Ingeborg bespeelt befaamd orgel

SCHAGEN - Organiste Ingeborg van Dokkum-Prins verzorgt donderdag 15 augustus het wekelijkse marktconcert in de Sint Christoforuskerk. Voor even neemt zij plaats achter een van het fraaiste en meest romantische orgel van het land: de Nicholson-orgel. Het concert begint om 13.15 uur en duurt dertig minuten. Toegang is gratis.

Fraaiste orgel van het land

Ingeborg, echtgenote van de bekende tekenaar Marius van Dokkum, heeft haar programma met werken van Mathias, Stanford, Hollins en Händel geheel afgesteld op de klankkleuren van het Nicholson-orgel. Zij eindigt haar bespeling met variaties over het Engelse volkslied, een compositie van Max Reger.

Orgel

Het Nicholson-orgel in de Sint Christoforuskerk van Schagen wordt inmiddels alom beschouwd als een van de meest bijzondere van het land. Het heeft de naamgeving te danken aan de Engelse orgelbouwer John Nicholson, die in 1882 het orgel maakte voor de Sint Mary Magdalene in Worcester. In 1981 vond het een nieuwe bestemming in Schagen.

Zaterdagmiddag 22 juni brachten orgelbouwers van Nicholson & Co uit Malvern, Worcestshire, een bezoek aan de Sint Christofuskerk. Huidig directeur van de firma Andrew Caskie was tijdens een eerder bezoek al enthousiast en nu volgden zijn collega's ook. In euforie. Lyrisch was men over diverse onderdelen. Al met al voldoende reden om Ingeborg te zien schitteren op dit fantastische orgel in de Sint Christoforuskerk aan de Molenstraat 2 te Schagen. Tijdens het concert wordt een collecte gehouden. Meer weten: www.nicholsonschagen.nl.