Steeds meer natuurlijk interieur
Steeds meer natuurlijk interieur (Foto: Marta Dzedyshko van Pexels)

'Kleiner, duurzamer en functioneler'

REGIO - Wat zijn de woontrends van 2019? Waar 2018 een verdere ontwikkeling van industrieel wonen betekende, is de focus van dit jaar weer net even anders. Gebruik van natuurlijke materialen en duurzaamheid vormen daarin een centraal onderdeel. De redactie van Rodi heeft een aantal trends op een rij gezet.

Opvallend, maar niet geheel nieuw, is de behoefte om te wonen op minder vierkante meters. Een goede benutting van de ruimte is dus steeds belangrijker. Meubels moeten functioneler zijn en passen in interieurs waar elke centimeter er toe doet. Minimalistisch wonen is niet iets speciaals van dit jaar, maar wel een trend die zichtbaar doorzet.

Duurzaamheid

Zoals gezegd is duurzaamheid een belangrijke speer van ieder interieur. Het blijft dit keer niet alleen bij ledverlichting en zonnepanelen. Ook meubels en woonaccessoires moeten een duurzame standaard hebben.

Natuur

De industriële trend zet zich ook door, maar wordt diverser. Zo worden naast robuuste industriële tafels en grote schuifdeuren ook andere elementen toegevoegd. Denk aan natuur zoals grote planten en meer groen in combinatie met de 'grauwe' beton look. Juist in het digitale tijdperk is een connectie met de natuur belangrijk.

Cultuur

Kleur mag weer gebruikt worden. Ook zien we dat het steeds meer gebruikelijk is om de hele wand te behangen met één print. Er zijn diverse soorten, kleuren en patronen behang. Ook is het, in dat kader, interessant om 'culturele woonaccessoires' in huis te halen: meubelstukken die doen denken aan een andere cultuur.

City chique

Steeds vaker is de term 'city chique' terug te zien. Deze woontrend zorgt voor meer drama en luxe in huis. Glazen verlichting, velours meubels en velvet kussens geven dit gevoel.

Retro

De retro look is een belangrijke woontrend van 2019. Voor nu komt daar de jaren 90 als stijl bij. Met name in kleuren maakt de jaren 90 een comback. Beige tinten, gecombineerd met donker pars of warme brique kleur. Messing en bronzen details en woonaccessoires maken het geheel compleet.