Insecten in de tuin? Dan zit je op rozen
Insecten in de tuin? Dan zit je op rozen (Foto: Dianne van Pexels Stock)

Wie wil maaien moet zaaien

ALGEMEEN - Zie jij door de bomen het bos niet meer? Is de grasmat een doorn in het oog? Laat je niet langer om de tuin leiden en geniet voortaan ook in geur en kleur van al het stralende groen. De redactie van Rodi verbloemt de waarheid niet en heeft de beste tuintips op een rij gezet. In het bijzonder: een watervriendelijke tuin.

Leven met groen is goed voor mensen, daar zijn de wetenschappers het inmiddels wel over eens. Cees Verkerke, bekend door zijn landschappelijke natuurtuin in Heerhugowaard, stelt - om te beginnen - de volgende vragen. ''Kijk eens als een vogel naar uw tuin. Zou je daar graag willen zijn? Kun je daar eten vinden en schuilen voor vijanden? Kun je daar veilig een nest bouwen en voor kinderen gaan zorgen?"

Tips

Onkruid vergaat niet vanzelf. Handen uit de mouwen en gewoon doen. Waar te beginnen? Zorg voor een watervriendelijke tuin bijvoorbeeld. Het is nuttig, voorkomt wateroverlast en is extra genieten. Hoe doen wat dat? Minder stenen en meer groen verwerken in z'n algemeenheid. Helemaal in de geest van Verkerke. Denken vanuit de natuur. Bestraat de tuin bijvoorbeeld voor maximaal veertig procent en maak de rest groen. Vang regenwater op in een regenton, dit water is tijdens een droge periode weer te gebruiken. Maak daarnaast een grindstrook waardoor het water de grond inzakt. Plant water minnende bomen, planten of struiken en kies voor waterdoorlatende tegels.

Oorlog

'Samenwerken' met de tuin in plaats van 'oorlog' voeren. Waar nog meer op letten? Schoffelen is funest voor de bodem. Na het spitten komt onkruid eerder op. Kom je een berg insecten tegen in de tuin? Dan zit je op rozen. Een avontuurlijke tuin trekt diverse wezens aan, geniet ervan.