Waar begon het fenomeen visserijdagen?
Waar begon het fenomeen visserijdagen? (Foto: Bron: visserijdagen.nl)

Historisch perspectief vlootschouw

DEN OEVER - Het idee voor een vlootschouw rijpte in 1959. Wieringers kwamen terug uit Zeeland waar ze een vlootschouw meemaakten. Dat moeten hier ook kunnen dachten enkele Wieringers.

In Yerseke werd om de vijf jaar een grote manifestatie gehouden om de zeearmen daar open te houden ten behoeve van de mosselkweek. Een vlootschouw was daar een onderdeel van. Maar de Deltawet was al aangenomen, dus was het een gelopen koers, al hebben ze later wel besloten de Oosterschelde open te houden, door in de stormvloedkering een doorlaat aan te brengen. Niettemin zouden er toen veel mosselbedrijven naar het noorden komen en daarvoor waren Wieringen en Harlingen in de markt. Om Wieringen te promoten zijn de WR 189 en de WR 310 naar Zeeland gegaan. Toen de WR 189 en de WR 310 waren teruggekomen en tijdens het Florafeest de vlaggen nog in de mast hadden, werd besloten in het volgende jaar, 1960, ook in Den Oever een vlootschouw te organiseren.

Koppeling Florafeesten

De vlootschouw werd gekoppeld aan de Florafeesten, op de eerste maandag van september. Pas later werd, naar gelang de omstandigheden, van de eerste maandag van september afgeweken. De schepen werden naarmate de jaren vorderden groter en kregen meer diepgang, waardoor ze bij laag water de haven niet uit konden. Nu wordt de vlootschouw gehouden op een maandagmiddag met hoogwater, eind augustus of begin september, en altijd gelijk met de Flora, natuurlijk. De eerste vlootschouw werd een groot succes. In die tijd telde de Wieringer vloot veel meer eenheden dan nu en iedereen deed mee. Toch al gauw zo'n honderd vaartuigen met al die aken en mosselkotters erbij.