De cameraman legt de reparatiewerkzaamheden vast voor het tv-programma 'Zo goed als nieuw'
De cameraman legt de reparatiewerkzaamheden vast voor het tv-programma 'Zo goed als nieuw' (Foto: aangeleverd)

Kitty's 50 minutes of fame: vakmanschap bij de reparatie van een folklore juweel

SCHAGEN - "Het was fantastisch leuk, wat een aardige mensen van Talpa!" Enthousiast vertelt Kitty de Graaf over haar ervaring tijdens de opnames van het televisieprogramma van SBS6, Zo Goed als Nieuw, bij haar in het atelier. Een nieuwe reality surprise show waarin dierbare voorwerpen, die beschadigd of versleten zijn, volledig worden gerestaureerd door de allerbeste vakmensen. En waarna iemand er daarna mee wordt verrast. Patty Brard presenteert het programma en de eerste uitzending met Kitty is woensdag 4 september om 21.30 uur te zien.


"Voor dit programma is twee keer een filmploeg bij mij langs geweest. Met een geluidsman, een cameraman, een regisseur, een mannetje van alles en nog een regelaar." Kitty lacht. Haar atelier aan de Herenstraat 5, die ze deelt met klokkenmaker Henk Houkes, was die twee dagen bomvol mensen. "Ik werd benaderd met de vraag of ik mee wilde werken. Toen ik vroeg hoe ze aan mijn naam kwamen, zeiden ze dat dit was omdat dat ik vaak Folklore-sieraden repareer voor de Westfriese markt. Via via hadden ze mij gevonden." Eerst twijfelde Kitty of ze mee zou doen. Maar het was niet zomaar voor de lol, het ging echt om mijn vakmanschap. Ik heb een speciaal juweel in ere hersteld."
Op de vraag waarom juist zij deze klus kon doen, antwoordt Kitty: "Dit moet je dit durven. Je moet weten met welke gereedschappen je het juweel kan uitdeuken, solderen, polijsten en opknappen. Dat heb ik vaker aan de hand gehad. In Schagen is elke donderdag de Westfriese markt waar deelnemers met speciale sieraden meelopen in de optocht."
Voor de opnames kwam Patty aanlopen bij Kitty's atelier. "Patty vraagt mij of ik het sieraad wilde repareren. Ze is echt een hele aardige, lieve vrouw met een leuke uitstraling. Ik voelde me prima op mijn gemak met haar en ze heeft zelfs een foto van ons op haar Insta gezet." De cameraman legde tijdens de reparatie het proces vast van onder andere het solderen en polijsten.
Kitty is benieuwd wat het eindresultaat is geworden en hoopt dat in haar eigen kringetje de mensen gaan kijken. "Dit worden mijn 50 minutes of Fame. Ik ben er bijzonder trots op dat de reparatie gelukt is en zeer vereerd dat ik ervoor gevraagd ben."