Schoonmaken: met water en afwasmiddel kom je een heel eind
Schoonmaken: met water en afwasmiddel kom je een heel eind (Foto: clikisalud)

Milieuvriendelijk schoonmaken: water en afwasmiddel

Spoel je sopje altijd door de afvoer, gooi het niet op straat: er kunnen schadelijke stoffen in zitten die wel afbreken in de rioolzuivering, maar niet in het oppervlaktewater. Schoonmaken is goed voor het onderhoud van je spullen en voor de hygiëne in huis. In de winkel vind je voor elk schoonmaakklusje wel een speciaal middel. Maar als je regelmatig schoonmaakt, kom je een heel eind met water, zeep en schoonmaakazijn.

De belangrijkste richtlijnen voor milieuvriendelijk schoonmaken zijn: niet teveel warm water gebruiken, schoonmaakmiddelen goed doseren en producten met vluchtige organische stoffen (zoals spuitbussen en glasreinigers) vermijden.

Hierbij een aantal tips om aan te denken: Chloor is niet nodig om je toilet te reinigen. Regelmatig goed schoonmaken is voldoende.
Hardnekkige kalkaanslag kun je goed verwijderen met schoonmaakazijn.
Spoel schoonmaakmiddelen altijd door de afvoer. Gooi sop nooit buiten op straat of in je tuin.
Let bij (af)wasmiddelen goed op de dosering: je gebruikt al snel te veel.

Ramen en spiegels kun je uitstekend schoonmaken met water en een beetje afwasmiddel.
Meng schoonmaakmiddelen nooit, dan kunnen schadelijke gassen ontstaan.
Keurmerken als het Europees Ecolabel garanderen dat ze het milieu zo weinig mogelijk belasten.

Milieubelasting

Voor de productie van schoonmaakmiddelen zijn grondstoffen en energie nodig. Na gebruik kunnen ze het oppervlaktewater vervuilen. Schadelijke stoffen blijven achter in het rioolslib van waterzuiveringsinstallaties. Bovendien draagt de verpakking van schoonmaakmiddelen bij aan de afvalberg.

Warm water

Je zou het misschien niet bedenken, maar de belangrijkste milieubelasting van schoonmaken is: het gebruik van warm water. Tenminste, als daarvoor fossiele brandstoffen zijn verbrand en dus CO2 is uitgestoten. Water dat is verwarmd door een zonneboiler, heeft dat milieunadeel niet.

Een hygiënische keuken

Ook in de keuken zijn speciale schoonmaakmiddelen niet nodig. Als je eten kookt, maak je werkvlak dan na gebruik snel schoon. Spoel het aanrecht na met water en droog dit goed. Houd rauw en gekookt voedsel altijd gescheiden. Gebruik hiervoor ook niet dezelfde snijplank of hetzelfde mes.

Luchtvervuiling door schoonmaakmiddelen

Oplosmiddelen en drijfgassen zijn vluchtige organische stoffen (VOS). Deze dragen bij aan smogvorming. Oplosmiddelen zitten in vlekkenmiddelen, glasreinigers, ruitenwisservloeistof en sommige onderhoudsmiddelen. Drijfgassen zitten in spuitbussen.

Ramen schoonmaken

Glasreinigers en spiritus bevatten veel oplosmiddelen die bijdragen aan luchtvervuiling. Je hebt ze meestal niet nodig. Ramen en spiegels worden goed schoon met water en een beetje afwasmiddel. Ben je bang voor strepen? Zeem het glas na met water en azijn.

Slecht voor de gezondheid?

Vluchtige oplosmiddelen kunnen je luchtwegen irriteren. Sommige parfums en conserveermiddelen in schoonmaakproducten kunnen tot allergische reacties leiden bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Vaatwasmiddelen, toiletreinigers, chloorbleekmiddel, gootsteenontstoppers en ovenreinigers kunnen irriterend of zelfs bijtend zijn voor je huid.

Denk aan dosering

Let vooral bij compacte wasmiddelen op dat je niet te veel gebruikt: het milieuvoordeel is juist dat je van deze middelen minder hoeft te gebruiken.

Gootsteen ontstoppen

Leg een zeefje in je gootsteen, dan heb je geen gootsteenontstopper nodig. Raakt je afvoer toch verstopt, probeer dit dan eerst op te lossen met een rubberen gootsteenontstopper. Of maak de zwanenhals los om de oorzaak te verwijderen. Gebruik liever geen chemische ontstopper, die is bijtend voor de huid. Gebruik je het wel, volg dan goed de gebruiksaanwijzing.

Beperk je afval

Hoe minder schoonmaakmiddelen je gebruikt, hoe minder verpakkingsafval er overblijft. Kies daarom zoveel mogelijk voor navulverpakkingen en compacte (was)middelen; die verbruiken minder verpakkingsmateriaal en minder chemicaliën. Sommige winkels en leveranciers bieden de mogelijkheid om lege flessen zelf opnieuw te vullen.

Meer schoonmaaktips zijn te vinden bij de Consumentenbond en de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten. Op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit kun je terecht voor informatie over wetten en regels rond schoonmaakmiddelen. (bron: milieu centraal)