Open monumentendag Schagen

REGIO - Tijdens het weekend van Open Monumentendag, 14 en 15 september, is er van alles te beleven in de gemeente Schagen. Hieronder een korte samenvatting van de activiteiten.

In Eenigenburg zijn op zondag zowel de kerk als het museum geopend. In het museum kunnen de kinderen zich verkleden in kleren uit de 19e eeuw en een kijkje nemen in het daglonershuisje. In de tuin van het museum kunnen allerlei spelletjes gespeeld worden uit vroegere tijden. In de kerk van Eenigenburg start daarnaast op zondagmiddag het eerste concert van een nieuwe reeks zondagmiddagconcerten. Hans Stehouwer bespeelt het mooie Schölgensorgel tijdens dit concert.

En wie toch in Eenigenburg is, kan ook de twee prachtige landarbeiderswoningen uit de 19e eeuw (beide rijksmonument) aan de Surmerhuizerweg 13 en 15 bezoeken. Bij mooi weer kunt u genieten van een kopje thee met lekkers in de tuin van Surmerhuizerweg 13.

Torenuurwerk

In Schagen opent klokkenmaker Henk Houkes (Heerenstraat 5) zijn atelier. Hij kan prachtig vertellen over het torenuurwerk uit de Grote Kerk in Schagen. In de Grote Kerk is daarnaast op zaterdag een fototentoonstelling "Plezier en vertier op en rond de Markt" te bezichtigen. Deze tentoonstelling is samengesteld door de bevlogen historicus Fred Timmer.

Bibliotheek

In de bibliotheek van Schagen exposeert Renske Moransardzaterdag. Deze kunstenares schildert graag series van een bepaald onderwerp. Zij liet zich inspireren door de West-Friese Folkloremarkt van Schagen.

Bij Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg exposeert Cornelis Bok zaterdag en zondag. Ook is er een kleine tentoonstelling van speelattributen.

Molen

Bij Molen de Hoop ('t Zand) vindt zaterdag de 'Vehicle day' plaats. Tijdens dit evenement zullen oude auto's, fietsen en brommers te bezichtigen zijn. Een leuk evenement om te bezoeken!

Open monumenten

-Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg, Loet 14, Schagen
-Grote Kerk, Markt/Rensgars 23a, Schagen
-Kerk Burgerbrug 'De herboren Toren', Burgerweg 62a, Burgerbrug
-Kerk Eenigenburg, Surmerhuizerweg 29, Eenigenburg
-Klokkenmaker Henk Houkes, Herenstraat 5, Schagen
-Museum Eenigenburg, Kerkweg 5, Eenigenburg
-Museumboerderij Tante Jaantje, Dorpsplein 33, Callantsoog
-NH kerk in Dirkshorn, Raadhuisstraat 5, Dirkshorn
-Oude Ursulakerk, Dorpsstraat 93, Warmenhuizen
-Protestantse kerk Callantsoog, Kerkplein 1, Callantsoog
-RK Christoforuskerk, Molenstraat 2, Schagen
-Zijper Museum, Schagerweg 97, Schagerbrug

Molens

Grebmolen, Molenweg 1, Warmenhuizen
Molen de hoop, Parallelweg 33, 't Zand
Molen F, Grote Sloot 33, Burgerbrug
Molen Noorder G, Grote Sloot 153, Sint Maartensbrug
Molen Ooster N, Ruigeweg 101, Schagerbrug
Molen PV, Korte Belkmerweg 36, 't Zand
Molen Zuider G, Grote Sloot 103, Burgerbrug

Meer informatie over de activiteiten vindt u via de website www.openmonumentendag.nl/comite/schagen/