Bijeenkomst van de respijthulpen die voor de mantelzorger een rustmoment  verzorgen
Bijeenkomst van de respijthulpen die voor de mantelzorger een rustmoment verzorgen (Foto: VINCENT DE VRIES)

"Het is een hele stap het idee toe te laten dat je vrij mag zijn."

REGIO - Alleen wanneer mantelzorgers goed voor zichzelf zorgen, dan kunnen zij ook goed voor de ander zorgen. Daarom roept het Mantelzorgcentrum alle mantelzorgers op respijtzorg aan te vragen. Respijtzorg betekent letterlijk 'onderbreking van de zorg'. Dat kan al vanaf een paar uur per dag. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers weinig gebruik maken van respijtzorg. Terwijl ze dat wel zouden willen. Maar veel mantelzorgers weten niet af van het bestaan van respijtzorg of weten niet hoe ze het moeten regelen. Het Mantelzorgcentrum ondersteunt hen daarbij en zet zelf respijthulpen in.

Mantelzorgcentrum roept mantelzorgers op respijtzorg aan te vragen.

"De drempel om respijtzorg aan te vragen, ligt bij de mantelzorger zelf", legt Truus Oud, oprichter van het Mantelzorgcentrum, uit. "Zij weten wat het beste is voor hun partner en voelen zich hierbij onmisbaar. Daarbij zijn ze bang dat er iets gebeurt als zij er niet bij zijn. En tenslotte: ze zijn niet gewend aan vrije tijd. Vaak zijn ze al jaren geen dag meer vrij geweest. Het is een hele stap om het idee toe te laten dat je vrij mag zijn. Dat is voor hen een hele nieuwe gedachte."

Waar ligt behoefte

Het mantelzorgcentrum stimuleert mensen om het toch te doen. Om toch gebruik te maken van de deskundige personen, de respijthulpen, die voor de mantelzorgers in willen vallen om ze wat extra vrije tijd en rust en ruimte te gunnen.

Lees verder op pagina 7

"Wij vragen eerst goed uit waar de behoefte ligt. Iedereen wil wel even vrij zijn van de zorg, maar het is goed als wij dan een aanbod klaarhebben." Het mantelzorgcentrum probeert dan een oplossing te bieden die bij de mantelzorger past.

Planbaar vrij zijn

Vaak vinden de mantelzorgers het dan nog lastig om het aanbod aan te nemen. "We vragen dan of ze het in ieder geval eens een keer willen proberen. Het laagste aantal uren aan vrije tijd is een keer per maand vier uur. Dat is voor mantelzorgers te overzien." Op deze manier geven zij de mantelzorger een moment waarop ze planbaar vrij zijn. Een paar uur om even iets zelf te doen, ergens heen te gaan wat normaal gesproken niet of nauwelijks kan door de aandacht die de partner nodig heeft. Tijd om even bij iemand een kopje koffie te drinken, op visite te gaan bij een zus of vriendin, of even winkelen met dochter of zoon.

Hobbel

"We merken dat mensen die het een keer geprobeerd hebben hierna erg enthousiast zijn. We proberen ook hulp te bieden aan de mantelzorger om de hobbel tot het vragen van hulp kleiner te maken.

Het Mantelzorgcentrum dekt de hele kop van Noord-Holland en Noord-Kennemerland. Ook voor zeer intensieve mantelzorg kunnen zij mensen regelen, zodat de mantelzorger om de twee weken een dag vrij heeft.

"We proberen ook het netwerk van de mantelzorger bij het aanvragen van respijtzorg te betrekken. Want een mantelzorgsituatie duurt vaak lang, er zit geen eindtijd aan. Dus als mensen dit lezen en denken: Dit is iets voor mijn moeder of vader, neem dan contact met ons op. Help de mantelzorger de hobbel te nemen."

Situatie doorbreken

"Het doorbreken van de situatie blijft moeilijk", aldus Truus. "Vaak is de zorgvrager gewend aan de mantelzorger(s) zelf. Dementerende mensen of mensen met niet-aangeboren hersenletsel geven dan aan: Ïk wil niet dat je weggaat", of "Er komen al zoveel mensen over de vloer." Het is dan belangrijk om als mantelzorger te durven zeggen: Ïk heb dit echt nodig. Dit is goed voor mij."

Mantelzorgers die hierover meer willen weten, bellen met het Mantelzorgcentrum: 0224 - 74 50 59 of sturen een mail naar mweel@mantelzorgcentrum.nl.