Afbeelding
(Foto: VINCENT DE VRIES)

Vervolg van voorpagina

"Wij vragen eerst goed uit waar de behoefte ligt. Iedereen wil wel even vrij zijn van de zorg, maar het is goed als wij dan een aanbod klaarhebben." Het mantelzorgcentrum probeert dan een oplossing te bieden die bij de mantelzorger past.

Planbaar vrij zijn

Vaak vinden de mantelzorgers het dan nog lastig om het aanbod aan te nemen. "We vragen dan of ze het in ieder geval eens een keer willen proberen. Het laagste aantal uren aan vrije tijd is een keer per maand vier uur. Dat is voor mantelzorgers te overzien." Op deze manier geven zij de mantelzorger een moment waarop ze planbaar vrij zijn. Een paar uur om even iets zelf te doen, ergens heen te gaan wat normaal gesproken niet of nauwelijks kan door de aandacht die de partner nodig heeft. Tijd om even bij iemand een kopje koffie te drinken, op visite te gaan bij een zus of vriendin, of even winkelen met dochter of zoon.

Hobbel

"We merken dat mensen die het een keer geprobeerd hebben hierna erg enthousiast zijn. We proberen ook hulp te bieden aan de mantelzorger om de hobbel tot het vragen van hulp kleiner te maken.

Het Mantelzorgcentrum dekt de hele kop van Noord-Holland en Noord-Kennemerland. Ook voor zeer intensieve mantelzorg kunnen zij mensen regelen, zodat de mantelzorger om de twee weken een dag vrij heeft.

"We proberen ook het netwerk van de mantelzorger bij het aanvragen van respijtzorg te betrekken. Want een mantelzorgsituatie duurt vaak lang, er zit geen eindtijd aan. Dus als mensen dit lezen en denken: Dit is iets voor mijn moeder of vader, neem dan contact met ons op. Help de mantelzorger de hobbel te nemen."

Situatie doorbreken

"Het doorbreken van de situatie blijft moeilijk", aldus Truus. "Vaak is de zorgvrager gewend aan de mantelzorger(s) zelf. Dementerende mensen of mensen met niet-aangeboren hersenletsel geven dan aan: Ïk wil niet dat je weggaat", of "Er komen al zoveel mensen over de vloer." Het is dan belangrijk om als mantelzorger te durven zeggen: Ïk heb dit echt nodig. Dit is goed voor mij."

Mantelzorgers die meer willen weten, bellen het Mantelzorgcentrum: 0224 - 74 50 59 of stuur een mail naar mweel@mantelzorgcentrum.nl.