Oud-minister en commissievoorzitter Johan Remkes presenteert in Nieuwspoort de aanbevelingen hoe op korte termijn om te gaan met de stikstofproblematiek in Nederland. Links minister Carola Schouten van landbouw. Beeld: ANP
Oud-minister en commissievoorzitter Johan Remkes presenteert in Nieuwspoort de aanbevelingen hoe op korte termijn om te gaan met de stikstofproblematiek in Nederland. Links minister Carola Schouten van landbouw. Beeld: ANP (Foto: aangeleverd)

Remkes wil sanering verouderde stallen

Verouderde stalsystemen bij stikstofgevoelige natuurgebieden moeten snel in kaart worden gebracht. Op basis van die informatie kan er gericht door de overheid worden aangekocht of gesaneerd. Dat is een van de aanbevelingen van commissie-Remkes.

Commissie-voorzitter Johan Remkes lichtte woensdagavond de plannen toe om de stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen. Kern van het plan is dat alle sectoren die zorgen voor die emissie bijdragen aan de afname. 'Elke sector moet evenwichtig bijdragen, rekening houdend met kosten en opbrengsten', stelt Remkes. Hij overhandigde het advies aan landbouwminister Carola Schouten.

Naast sanering van verouderde stallen wil de commissie dat innovaties eerder worden toegestaan als die leiden tot minder stikstofuitstoot. Het adviescollege haalt daarbij nadrukkelijk de kringlooplandbouw aan.

Sleutelrol

Het rijk en de provincies vervullen volgens commissie-Remkes een sleutelrol bij de terugdringing van de stikstofuitstoot. 'Provincies moeten het voortouw nemen en samen met gemeenten, waterschappen en terreinbeherende organisaties in kaart brengen waar de knelpunten het grootst zijn en welke maatregelen nodig zijn.' Rijk en provincies moeten nieuw beleid maken, geeft de commissie aan. 'De regering moet hiervoor extra geld vrijmaken.' Het adviescollege brengt uiterlijk mei 2020 het tweede advies uit over een nieuwe aanpak van de stikstofproblematiek.

Oplossingen

LTO is kritisch op het advies van Remkes. Het biedt volgens de land- en tuinbouworganisatie voor de korte termijn geen oplossingen voor de stikstofimpasse.

(Bron: Nieuwe Oogst 24 sept 2019)

Duizenden veehouderijbedrijven kunnen er nog steeds niet op rekenen dat zij snel een vergunning krijgen. Ook voor beweiden en bemesten worden nog geen praktische oplossingen geboden. Het advies staat daarmee ver van de visie van LTO Nederland en POV af