Het dagelijks bestuur van KCARS (Kunst en Cultuur  Advies Raad Schagen), met in het midden Lia Rienks, links Willem Gorter en rechts Wieger Fortuin
Het dagelijks bestuur van KCARS (Kunst en Cultuur Advies Raad Schagen), met in het midden Lia Rienks, links Willem Gorter en rechts Wieger Fortuin (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Oproep voor viering van 75 jaar bevrijding in 2020

SCHAGEN - Volgend jaar mei wordt in vele gemeentes 75 jaar bevrijding gevierd. Ook leden van vereniging KCARS (Kunst en Cultuur Advies Raad Schagen) wil dit in Schagen niet zomaar voorbij laten gaan. Er zijn nu al enige initiatieven in de gemeente Schagen, maar volgens hen kan er veel meer bij.

"Elk individu is vrij om haar of zijn eigen keuzes te maken."

Lia Rienks, voorzitter van het bestuur, vertelt dat de vereniging al vijf jaar activiteiten organiseert voor 4 en 5 mei. "Het idee om 75 jaar vrijheid te vieren door gezamenlijk iets te doen met alle culturele en andere verenigingen is in een vergadering ontstaan." De basis komt bij de leden vandaan, geeft Lia aan. "Het leeft nog; de dodenherdenking en het vieren van de bevrijding zijn belangrijk. Vrijheid is zo'n algemene kreet, het is belangrijk om te blijven beseffen dat wij vrij zijn om te doen en te laten wat we willen. Elk individu is vrij om haar of zijn eigen keuzes te maken. En het is goed om erover na te denken dat heel veel mensen zich ervoor ingezet hebben om tot deze vrijheid te komen."

Inventariseren

Natuurlijk zijn er al verenigingen die ideeën hebben en activiteiten organiseren in het kader van 75 jaar vrijheid. Ze weten al van initiatieven van diverse koren, de muziek- en harmonietverenigingen, de balletschool. "Wij inventariseren nu wat er nog meer leeft. Wie willen er nog meer meedoen? Zo is het mogelijk om van de viering een lang weekend te maken."

Totaalplaatje

Als voorbeeld van een groot bevrijdingsweekend noemt Lia op dat bij de herdenking van vier mei altijd de kranslegging plaatsvindt met daarna bevrijdingsdag. "KCARS wil twee en drie mei graag bij de viering betrekken. Een totaalplaatje van een lang weekend met bijvoorbeeld toneelstukken of een herdenkingsconcert. En allerlei andere activiteiten." Dit alles om de viering tot een groter geheel te maken, groter dan gebruikelijk.

Coördinatie activiteiten

Hiervoor neemt KCARS graag de coördinatie van het totaalplaatje op zich, om alle activiteiten over het weekend te verspreiden. En dat niet alleen in de stad Schagen zelf. Maar in alle dorpskernen van de gemeente. "En, wat nog belangrijker is, wij willen proberen het een en ander van geld te voorzien. Daartoe is het nodig dat wij inzicht en overzicht krijgen in de "evenementen" die zullen gaan plaatsvinden in de hele gemeente, dus zeker ook in de kleine kernen. Wij kunnen dan in overleg met de gemeente treden voor adequate financiering."

Vandaar de oproep aan alle verenigingen, kunstenaars en een ieder die zich hierbij betrokken voelt. Wie wil er mee doen met 75 jaar bevrijding in de gemeente Schagen?

Wie een initiatief heeft, kan zich aanmelden via email: willem.gorter@kcars.nl of lia.rienks@kcars.nl. Uiteindelijk wil de Raad ook de publiciteit van alle initiatieven gaan verzorgen.