Ans Markus komt maandag 16 december haar verhaal vertellen.
Ans Markus komt maandag 16 december haar verhaal vertellen. (Foto: aangeleverd)

'Ik sta hier ook maar peentjes te zweten!'

AMSTERDAM/SCHAGEN - "Een jaar geleden belde er een dame van uitgeverij Unieboek-het Spectrum die me zei dat ze graag een boek met me wilden maken. Mijn reactie was: Vind je dat nou wel nodig, zo op mijn oude dag? Er zijn al 10 boeken! Maar ze kwam langs voor een gesprek en het klikte gelijk." Het boek is er, en maandag 16 december komt Ans Markus hiermee naar het Scagon Theater om haar verhaal te vertellen.

Alles wat Ans meemaakt, stopt ze in haar schilderijen

De dame van de uitgeverij overtuigde Ans dat er in haar leven heel wat gebeurd is. "Ik ben van de babyboomers", legt Ans uit. "Ik had ouders die na de oorlog alles moesten opbouwen, ik leefde in de tijd dat er zuinig aan gedaan moest worden, dat we niks hadden. En later, toen ik ouder was, was het in ons dorp natuurlijk een schande toen ik moest trouwen. En daarna, toen ik ging scheiden, was het ook niet zoals het hoorde. Dat deed je niet."

Uitlaatklep

Gelukkig heeft ze een uitlaatklep: ze schildert, en alles wat ze meemaakt, verbeeldt ze in haar schilderijen. "Na mijn huwelijk had ik totaal geen eigenwaarde. Ik voelde me diep ongelukkig. Er was ook altijd op mij ingesproken dat ik niets waard was, en er was ook sprake van agressie. Ik vroeg mezelf af: wat ben ik nu helemaal? Wie ben ik en wat kan ik?"Daarom schilderDE Ans HAAR windsels. "In die windsels kon ik mezelf zijn, ik was veilig, niemand kon zien wat er niet goed aan me was.. Het hielp me om uit die fase te komen, om sterker te worden en weer eigenwaarde te krijgen."

Peentjes zweten

Het heeft volgens haar ook alles te maken met de binnenkant versus buitenkant, iets waar ze ook eens een expositie over hield. "Mensen hebben vaak een beeld van je, en dan denk ik: je moest eens weten ... Ik sta hier ook maar peentjes te zweten!" Mensen zien aan de buitenkant niet wat er van binnen speelt.

Zwaktes laten zien

Daarom werd de titel van het boek 'Masker af'. "In mijn boek laat ik mijn zwaktes zien. Ik probeer hiermee iets voor mensen te betekenen, bijvoorbeeld voor vrouwen in een scheiding; met kind, zonder geld. En altijd een vraag: kan ik wel in het huis blijven wonen? Is er genoeg geld? Ik wil ze vertellen dat je je schouders eronder kan zetten en je kracht terug kan vinden."

Zoektocht

Hoewel Ans wel vindt dat de dingen steeds makkelijker worden naarmate je iets vaker doet, houdt volgens haar haar eigen onzekerheid nooit op. "Mijn zoektocht blijft, dat is misschien anders dan bij mensen die zeker van zichzelf zijn. Maar misschien sta je zo wel meer open voor anderen, omdat je zelf zo goed begrijpt dat het leven een eeuwige zoektocht is, en morgen alles anders kan zijn."

Ans Markus komt in het kader van de serie Kunst Verklaard naar het Scagon theater, maandag 16 december, 20.15 uur. Entree: € 15,00 / CJP € 7,50 inclusief pauzedrankje.


Fundatie door Ans Markus