V.l.n.r. Jan Smit, Piets Zwaan, Corina van Willegen en onderaan Hans van Kampen
V.l.n.r. Jan Smit, Piets Zwaan, Corina van Willegen en onderaan Hans van Kampen (Foto: Irina Hoffer)

'De Westfriese cultuur en het Westfriese erfgoed uitdragen en in stand houden'

SCHAGEN - Drie koetsen uit Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg, met koetsier en paarden staan 2 november tussen elf en vijf uur klaar tijdens de tweede Westfrieslanddag om bezoekers gratis van een rondrit te laten genieten. Twee belangrijke evenementen vinden die dag ook plaats: allereerst presenteert Joop van Diepen om 11.30 uur zijn usb-stick met 99 Westfriese verhalen en om 14.30 uur reikt burgemeester Marjan van Kampen in de Spartahal de prijzen uit voor de mooiste vrijstaande huizen in Westfriesland.

Tweede Westfrieslanddag in Spartahal

"Twee jaar geleden was de Westfrieslanddag een groot succes", vertelt secretaresse Corina van Willegen enthousiast. "Westfriesland bestrijkt het gebied van Enkhuizen tot Alkmaar. Waren we de eerste keer in het oostelijke deel van Westfriesland, in Hoorn, deze keer wilden we meer naar het westelijke deel. Onze keuze viel op Schagen, dat is centraal gelegen, we hebben er goede contacten en er zijn mooie faciliteiten."

Commissies en stichtingen

De Westfrieslanddag wordt georganiseerd door het Westfries Genootschap. Voorzitter Jan Smit legt uit: "Het Westfries Genootschap heeft diverse commissies en werkt samen diverse stichtingen en andere organisaties. Wij houden ons bezig met de Westfriese cultuur, onder andere met het behoud van monumenten, de taal, de kleding, het provinciaal monument de Westfriese Omringdijk en geschiedschrijving."

Wat de commissies precies doen is te vinden op de website. Een paar voorbeelden Er is het Westfries Biografisch Woordenboek dat belangrijke overleden personen vermeldt. De commissie Kap en Dek verzorgt naaicursussen voor de Westfriese Klederdracht en let erop dat de kleding historisch verantwoord is en de Commissie Geschiedschrijving beschrijft momenteel de veranderingen van het Westfriese landschap. Ook is er een stichting die ervoor zorgt dat Westfriese molens draaiend worden gehouden.

"De jeugd spreekt geen Westfries meer", meldt Joop Schouten. "Het dialect verdwijnt. Dat vinden we jammer, wij willen de Westfriese cultuur en het Westfriese erfgoed uitdragen en in stand houden. Wij willen het eigen dialect gebruiken, noteren en bewaren voor de toekomst." Joop Schouten medeorganisator , bestuurslid en erelid vertelt dat hij het Westfries heeft geleerd van zijn ouders. Maar ook zijn kinderen spreken het niet dagelijks meer. De met het Westfries Genootschap verbonden Stichting Creatief Westfries houdt zich bezig met de Westfriese taal, ze publiceert het blad Skroivendervort, verzorgt optredens op bijvoorbeeld de Westfriese markt met voordrachten en liedjes in het Westfries. "

Westfries groen

"Wist je dat West-Friesland een eigen kleur heeft? Dat is het Westfries groen, een mintgroene kleur.", laat bestuurs- en commissielid Monumentale Kerken Hans van Kampen enthousiast weten. "In 1840 was er

Lees verder op pagina 3

een schilder uit Spierdijk, die de regiokleuren saai vond, hij wilde deze iets meer fris en fruitig maken. Tegenwoordig is die kleur nog steeds op boerderijen zichtbaar. Wij vinden het belangrijk die typisch Westfriese kleur in stand te houden."

Alle activiteiten zijn gratis

De Spartahal ondergaat 2 november een metamorfose. De kegelbaan wordt een bioscoop, met films van 1924 tot nu, van de ijsbaan in Nibbixwoud tot en met de aanleg van de Westfrisiaweg. De handbalkantine wordt een theaterzaal waar voordrachten en lezingen zullen plaatsvinden en in twee kleedkamers worden workshops gegeven. De Oud-Westfriese Dansgroep Wijdenes treedt op in de sportzaal en in de zaal staan kramen en kraampjes met allerlei informatie over de diverse Westfriese commissies.

"We vinden het belangrijk om te laten zien wat we doen", aldus Jan Smit. "En natuurlijk willen we bezoekers overtuigen om lid of vriend te worden van het Westfries Genootschap, om hier deel van te zijn en te ondersteunen wat we doen."

Een overzicht van de activiteiten, die alle gratis zijn, is te vinden op de site www.Westfrieslandsew.nl en op Facebook. Locatie: Spartahal, Zuiderweg 2A. De hal is open van 11.00 uur tot 17.00 uur.