Persoonlijke grafsteen met opschrift.
Persoonlijke grafsteen met opschrift. (Foto: Dick Karten)

Welke opties voor een grafsteen zijn er?

Een grafsteen uitzoeken is voor sommige mensen een makkelijke klus, voor anderen een lange zoektocht.

Bij veel natuursteenbedrijven staan vaak mooie kant-en-klare grafmonumenten klaar. Het enige dat hier nog nodig is, is er een uitzoeken en daarna beslissen welk lettersoort en welke kleur letters in het steen gegraveerd moeten worden.

Ontwerpen

Voor een meer persoonlijke steen, kun je samen met een ontwerper aan tafel zitten en een gedenkmonument ontwerpen. Er zijn vele mogelijkheden in de keuze van de steensoort, de bewerking en decoraties.

Als het gaat om het kiezen van een juiste grafsteen, is niet alleen de vorm belangrijk. Minstens zo belangrijk is wat voor steen je kiest. Er zijn diverse soorten steensoorten met ieder zijn eigen eigenschap.

Graniet

Graniet is tegenwoordig de meest gebruikte steensoort voor grafmonumenten. Dat komt vooral doordat dit een relatief goedkope steensoort is en daarnaast enorm sterk. Vooral in Nederland komt dat goed uit. We hebben met het Hollandse weer vaak te maken met nat weer, daarom kiezen veel mensen bij voorkeur voor een grafmonument dat bestendig is tegen vocht. Graniet is dus sterk, een natuursteen en duurzaam. Het is zuurbestendig, vorstbestendig en slijtvast.

Marmer

Als je voor een lichtgekleurd grafmonument wilt gaan, kom je al snel uit op marmer. Marmer is een unieke en stijlvolle natuursteen. Het is kalksteen, zachter en meer kwetsbaar dan graniet. In marmer zijn verschillende soorten, circa 80% van de marmersoorten is vorstbestendig.

Hardsteen

Hardsteen behoort tot de meest bekende en meest toegepaste natuursteensoorten. De meest gebruikte soort in ons land is Belgisch hardsteen; een kalksoort die makkelijk bewerkbaar is. Daardoor kunnen hier goed versieringen en lijnen in een gedenkteken worden gegraveerd of gestraald worden. Belgisch hardsteen is zachter steensoort graniet, dus kwetsbaarder voor de tand des tijds.

Decoraties en ornamenten

Naast vorm en de steensoort, zijn allerlei decoraties of ornamenten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan beeldjes, lantaarns en foto's.

(Bron: begrafenisverzekeringen.nl)