Fotofantasietjes, beeld en gedichtenboekje bij dementie.
Fotofantasietjes, beeld en gedichtenboekje bij dementie. Foto: aangeleverd

Juf en leerling maken bijzonder boek

SINT MAARTENSBRUG - Harriët van Domselaar uit Callantsoog stond voor de klas bij OBS De Brug. In haar allereerste klas was Marlies Siewertsen uit Kolhorn een van haar leerlingen. Bijna vijftig jaar later kruisden hun wegen zich onverwachts, met als resultaat: het bijzondere boek Fotofantasietjes.

"Ik liep al langer rond met het idee iets te maken voor mensen met -beginnende- dementie", vertelt Harriët. "Niet óver hen, maar vóór hen. Die drang ontstond in de periode dat mijn inmiddels overleden moeder op een gesloten afdeling verbleef. Ik miste boekjes die haar fantasie nog wat zouden prikkelen. Hiermee bedoel ik niet boekjes over of van vroeger, daar had ze niks mee. Maar gedachtes laten dwalen bij mooie foto's. Of korte gedichtjes, want ze kon nog lange tijd lezen."

Het inspireerde Harriët: om zelf iets te bedenken. Maar ze vond de juiste richting niet en schoof het steeds opzij. Na haar pensioen kwamen via Facebook de prachtige foto's van Marlies op haar pad. "Dát was de fantasierijke weg die ik wilde inslaan."

Ze presenteerde haar idee aan Marlies, die openstond voor dit avontuur. "Ik ben semiprofessioneel fotografe en de invalshoek waarmee Harriët kwam was nieuw voor mij. Waar ik gespecialiseerd ben in kunstzinnige portretfotografie, moest ik nu kiezen voor meer anonieme foto's, die ruimte lieten voor een eigen fantasie. Het werd een boeiend en inspirerend proces."

In verpleeghuizen waar Fotofantasietjes is geïntroduceerd, blijkt dat de doelgroep ervan geniet. "Wat bewijst dat we raak hebben geschoten" glimt Harriët. Ook vanuit Alzheimer Nederland is er nu interesse.

Het boek is onder andere te koop bij Boekhandel Plukker Schagen en de AH/Blokker in Callantsoog. Meer informatie: www.marliessiewertsen.nl.