Handmatig oogsten in toekomst niet houdbaar.
Handmatig oogsten in toekomst niet houdbaar. (Foto: aangeleverd)

Syngenta promoot nieuw concept kooloogst op netwerkdag

De automatische kooloogstmachine, voor het eerst getoond in september in Wervershoof en 6 december de trekker van de open dag in Oudkarspel bij kwekerij De Kerkmeer, is in ontwikkeling. Omdat er, aldus Cees Allaart van Syngenta, echt iets moet gebeuren. Arbeiders worden steeds schaarser en dus is handmatig oogsten in de toekomst niet houdbaar. Er is gedacht aan een concept waarbij de machine zolang mogelijk inzetbaar is met inzet van twee rassen, waaronder Kilacees en Storidor.

Handmatig oogsten in toekomst niet houdbaar

Volgens Cees Allaart is het een proces van vallen en opstaan. In november was het te nat om de machine in te zetten op de percelen waarvoor hij was bedoeld. 'Maar we moeten ergens beginnen', licht hij toe. 'We zetten juist in op de oogst van Storidor, omdat dit het grootste ras is en deze van zichzelf tamelijk recht groeit, wat belangrijk is bij het automatisch afsnijden.'

Langer inzetbaar

Er is ook nagedacht over langere inzetbaarheid. Het ras Kilacees wordt ook geschikt geacht. Cees Allaart: ' Dit is een vroeger ras met 95 groeidagen, daardoor is het mogelijk op verschillenden plantdatums te planten. Vanaf half maart onder doek tot en met de langste dag. Hier kun je het seizoen mee starten, waarna je overgaat op Storidor. De vroeg gesneden kool wordt direct afgezet en Storidor kun je voor de lange bewaar wegzetten.'

Handwerk en machinaal

Vooralsnog zal van half oktober tot november nog handwerk nodig zijn voor de langst te bewaren kool. 'Dat wat je in november en december machinaal oogst, zet je dan wel weer zo snel mogelijk af. Dit concept heeft twee voordelen: je hebt minder kool in bewaring en het is beter voor de liquiditeit van de tuinder', volgens Allaart. De bewaarbaarheid van automatisch geoogste kool is naar verwachting iets korter, omdat deze ruiger wordt gesneden, met meer omblad.

Drie in plaats van tien man

Ron Bruin, bedrijfsleider van De Kerkmeer, heeft in november 7 hectare kool met de machine geoogst. Aanloopproblemen zijn inmiddels verholpen. Nog steeds is de capaciteit 0,75 ha per dag met een rijsnelheid van 2 km per uur. In plaats van met tien man wordt het werk nu door drie man geklaard

Netwerkdag

Syngenta heeft in de kool het grootste marktaandeel en heeft vorig jaar het initiatief genomen om sprekers toe te voegen aan de open dag. Het doel is dat het meer een netwerkbijeenkomst wordt, compleet met stands van Plantenkwekerij Gitzels, Agrifirm, Hoekenga Mechanisatie (het bedrijf achter de ASA-lift koolsnijder) en Van der Sluis.

Twintig rassen

Verder staan er twintig rassen in kisten opgesteld. De sprekers zijn veredelaars Jan Bruin en Twan Groot van Syngenta. Brassica resistentie veredelaar Jan Bruin gaat in op ontwikkelingen in resistentieveredeling. 'Hoewel er dit jaar weinig problemen waren, ook niet met trips, is toch de verwachting dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds meer aan banden wordt gelegd en rassen van zich zelf weerbaarder moeten zijn', verklaart Cees Allaart de keuze. Groot gaat in op sortimentontwikkelingen op wereldschaal.

Uitnodiging

Alle kooltelers uit omgeving Langedijk en de regio noorden, bij benadering zo'n 130, krijgen een uitnodiging in de bus. Bent u niet uitgenodigd maar wilt u wel komen? Mail Cees Allaart: cees.allaart@syngenta.com.

In de toekomst: oogsten met drie ipv. tien man.
Kooloogstmachine trekker van open dag Syngenta.
Afbeelding
Afbeelding