Maarten Peeters zorgt voor muzikaal feest in kerkje Valkkoog.
Maarten Peeters zorgt voor muzikaal feest in kerkje Valkkoog. (Foto: P.Lodder)

Muziek als wapen voor vrede

VALKKOOG - Probeer hem niet in een vakje te duwen. Dat zal niet lukken. De man is namelijk ongekend veelzijdig. Als tekst en melodie samensmelten, ontstaat iets moois, met de luisteraar als grote winnaar. Maarten Peters, zaterdag 7 december in het kerkje Valkkoog, verstaat die kunst in vele toonsoorten.

Maarten Peters, nooit van gehoord? Dat kan. Maarten Peters, nooit iets van gehoord? Dat is bijna onmogelijk.

De singer-songwriter heeft een ongekend brede productie, waarbij hij nooit in muzikale clichés verstrikt is geraakt. Hij had een grote hit in Portugal en schrijft ieder jaar een lied voor de Herdenking. Het muzikale vergezicht van Peters is ongelooflijk breed en gevuld met aangename kleuren. Een kleine opsomming van de artiesten voor wie hij panklare nummers leverde, ondersteunt dat: Frank Boeijen, Liesbeth List, Willeke Albert, Margriet Eshuijs, de Portugese zangeres Nuscha, Rob de Nijs en Syb van der Ploeg.

Verzetsstrijder

Peters is consistent en houdt vast aan twee thema's: vrijheid en kanker.Hij zong in 1999 tijdens de dodenherdenking in kamp Westerbork zijn 'De treinen hebben kleur'. Het bracht hem in contact met beeldend kunstenares en Verzetsstrijder met een hoofdletter, Truus Menger. Hij schiep voor haar 'Bevroren tranen', jaarlijks te horen tijdens de Auswitzherdenking. Sindsdien schrijft Peters ieder jaar een nummer, met het belang van het herdenken, van nooit vergeten als thema. Als musicus en muzikant is hij al lang zeer betrokken bij Alpe d'Huzes.

Muzikaal feest

Het wordt, zo kort na Sint Nicolaas, in Valkkoog een bont muzikaal feest, want Peters laat ook de mooie melodieën van de twintigste eeuw, van de Beatles, Sting en noem maar op, voorbij komen.

Voor vijftien euro zit je zaterdag 7 december dicht bij de zanger. Inclusief pauzedrankje. Reserveren: www.kerkjevalkkoog.nl. Tickets te koop bij Boekhandel Plukker. Kinderen tot veertien jaar, onder begeleiding, gratis toegang.