Dennis Honig, NK Kampioen Time Attack in de klasse: super pro.
Dennis Honig, NK Kampioen Time Attack in de klasse: super pro. vincentdevriesfoto.nl

'Mijn vrouw wil liever dat ik vis, maar ik ben een strijder'

MIDDENMEER/WIERINGERWAARD - Dennis Honig uit Middenmeer en Leen Leynse uit Wieringerwaard genieten allebei van snelheid. Ze kunnen niet meer zonder. Het afgelopen jaar kunnen ze met trots terug kijken op wat ze hebben bereikt. Dennis in zijn auto, Leen op zijn motor: allebei zijn ze de snelste van Nederland.

Dennis en Leen zijn snelheidsduivels

"Ik ben er zomaar ingerold", vertelt Dennis. "Ik heb een bandencentrum (Hoto Bandencentrum red.) en doe ook het uitlijnen van auto's. Op een dag kwam een jongen bij mij zijn auto uitlijnen. Hij vertelde mij over het racekampioenschap 'Time Attack'. Ik werd enthousiast en besloot mee te rijden in de laagste klasse. Nadat ik had meegedaan, kon ik niet meer stoppen, ik was verslaafd."

Eerste geworden

Leen Leynse is ook een snelheidsduivel: "Ik hou van gas geven en gaan." Leen is dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer met zijn motor eerste geworden in de Classic Race, 500cc. "Ik laad mijn accu ermee op. Op de weg rijden, vind ik geen moer aan. Tijdens een race heb je geen tegenliggers, je kan veel harder door de bochten rijden. Daar krijg ik een kick van."

Overal waar een motor in zat, daar was Leen gek van. Als jongen vond hij de paarden op de boerderij van de buren maar niks, maar toen er een trekker kwam, reed hij er binnen de kortste keren op. School was niets voor hem, vanaf zijn veertiende was hij aan het werk. "Ik moest hard werken en maakte veel overuren om geld voor spullen te verdienen."

Snelste tijd

Bij het 'Time Attack' racekampioenschap, waar Dennis aan meedoet, draait het allemaal om de snelste tijd rijden op de baan. Dat kan zijn op Zandvoort, Assen, de Nurnburgring in Duitsland. Op elke baan geldt hetzelfde principe: kijk goed wanneer je de baan op gaat en rij zo snel mogelijk een rondje.

Er zijn drie klasses waarin je kan rijden: de club, de pro en de super pro. "In deze laatste, de hoogste klasse, ben ik dit jaar voor de tweede keer kampioen geworden", meldt Dennis trots. "Dat is nog nooit eerder gebeurd, twee keer achter elkaar."

Goed team

Hoe je dat doet? Je moet vooral het materiaal goed voor elkaar hebben, de juiste banden, een optimale afstelling van de auto en natuurlijk de juiste mensen. "Ik heb een goed team om me heen dat me de baan op stuurt als ik de meeste kans op snelheid heb. En die voor mij de problemen van de auto oplossen. Zij gaan dan met de auto aan de gang, en ik blijf zitten of stap uit.

Tijdens een wedstrijddag krijgen de deelnemers twee keer een half uur de tijd voor een warming up. "Dan kan je de baan aftasten en de auto afstellen. Dan krijg je een half uur voor kwalificatie. In dat half uur moet je zo snel mogelijk je rondjes rijden. Als je met je tijd tot de eerste vijf hoort, ga je door naar de finale."

In de finale komt het er echt op aan. Je rijdt dan maar drie rondes: een opwarmronde, de hot lap en een uitrijronde. "In de hot lap moet je de scherpste tijd proberen neer te zetten. In die ene ronde, daar gaat het om."

Lees verder op pagina 7.

Leen Nederlands Kampioen in de classic race, klasse 500