Startschot van woningbouw aan het Regioplein in Schagen.
Startschot van woningbouw aan het Regioplein in Schagen. (Foto: Pierre Mettes)

Feestelijk startsein modulair bouw Regioplein

SCHAGEN - Aan het Regioplein in Schagen komen 46 appartementen die modulair worden gebouwd: volgens een duurzame, snelle bouwmethode. Het project wordt, in opdracht van Wooncompagnie, gerealiseerd door Heddes Bouw & Ontwikkeling uit Hoorn. Dinsdag 17 december werd dit innovatieve project op feestelijke wijze afgetrapt. Het startsein vond plaats bij Ursem Modulaire Bouwsystemen in Wognum, de plek waar de woningmodules worden gemaakt. Met een ferme druk op de kop werd de productie van de modules in gang gezet. Aansluitend was tijdens een rondleiding te zien hoe het productieproces van deze modules in zijn werk gaat. In het voorjaar worden de eerste modules op locatie geplaatst, ook hier wordt feestelijk bij stilgestaan, onder meer met omwonenden. Naar verwachtingen worden de appartementen zomer 2020 opgeleverd.

Na het openingswoord van Erik van Haastere, directeur van Ursem Modulaire Bouwsystemen, gaven wethouder Jelle Beemsterboer van de gemeente Schagen en directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie het startsein voor het bouwproject. Dat deden zij op klassieke wijze, met het doorknippen van een lint.

"Schagen is samen met Wooncompagnie op verschillende locaties bezig om de bouw van sociale huur te versnellen. We willen de druk op de woningmarkt verkleinen, er is al langere tijd een stijgende vraag naar goede, betaalbare sociale huurwoningen", beaamt wethouder Jelle Beemsterboer, wethouder Ruimte en Economie. "Dit project aan het Regioplein, met drie verschillende woningtypes, is bedoeld voor een brede doelgroep: van starters tot senioren. We zijn blij dat we dit project, samen met Wooncompagnie, op deze duurzame en snelle manier van de grond kunnen krijgen."

"We zijn trots dat we dit project samen kunnen realiseren", zegt directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie. "Modulair bouwen biedt, zeker bij de huidige krapte op de woningmarkt, veel kansen. Het is een manier om betaalbaar en vooral ook snel te bouwen. Modulair bouwen is in dat opzicht een structurele oplossing om de wachtlijsten voor sociale huurwoningen te verkorten."

Voordeel van modulair bouwen is dat de woningmodules in de fabriek worden geproduceerd en kant en klaar op de bouwplaats worden geplaatst. Er is sprake van minimaal afval, er zijn relatief weinig verkeersbewegingen waardoor overlast voor omwonenden wordt beperkt. Verder is de bouwtijd kort waardoor de woningen snel beschikbaar zijn voor woningzoekende daarnaast zorgt deze manier van bouwen voor een aanzienlijk lagere stikstofuitstoot, iets wat Wooncompagnie eveneens toejuicht.
"Tegelijkertijd zijn de woningen energiezuinig en comfortabel", besluit Stefan van Schaik.